Backstage
2023-04-24

Magyarock filmfesztivál - kultfilmek a hazai rock hőskorából

A Radics-filmet májusban hét városban láthatja a közönség a Magyarock filmen című rocktörténeti filmfesztiválon, a miskolci vetítésen Radics Béla gitárját is megszólaltatja Alapi István.

Májusban már a közönség is láthatja a Radics Béla- A megátkozott gitáros című zenés filmet a   Magyarock filmen című egy hetes rockfilm-fesztiválon, amelyet április 27. és május 3. között rendeznek az ország hét városának mozijaiban. Klacsán Gábor, a Radics film rendezője megígérte, hogy mindenhová, ahová meghívják őket, elviszik a vetítésekre Radics Béla gitárját.

radicsfilmfelvetel2022.jpeg (1980×1320)

Az egy hetes rockmozi programjában olyan kultikus filmeket mutatnak be, mint például Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok! című 1970-ben készült filmje, amellyel nem csak emléket állít a magyar beatkorszaknak, de mély szeretetét is kifejezi a kor és  jelentős figurái iránt.  Láthatjuk a nemrég elhunyt Szomjas György Kopaszkutya (1981) című filmjét is Hoboval, Deák Bill Gyulával, Schuster Lóránttal.

Az Illés együttes, a Fonográf együttes és Koncz Zsuzsa a főbb szereplői Koltay Gábor A koncert (1981) című filmjének.
Bódy Gábor kutya éji dala (1983) című alkotásában már megjelenik az újabb lázadó generáció, az underground, olyan jeles alkotókkal és előadókkal, mint Grandpierre Attila, a Bizottság együttes, Méhes Marietta. Jancsó Miklós  Omega, Omega, Omega című filmje 1984-ben készült.

fortepan_190909.jpg (1024×679)

Almási Tamás Kölyköd voltam (1985) című dokumentumfilmje, amelyet ugyan annak idején bemutatott a MTV, de sohasem forgalmazták, szintén szerepel az egyhetes fesztivál programjában. Timár Péter 1987-es Moziklipjében az országosan ismert  előadók, mint például Demjén Ferenc , a V'Moto-Rock együttes, Révész Sándor vagy Katona Klári mellett olyan underground - a saját szcénájukon belül rajongott, ám az akkori kultúrpolitikai által csak tűrt - előadók is a felvevőgép elé állhattak, mint például a Sziámi együttes, Kőnigh Péter vagy Kentaur.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzNjgyMzQ4NjZjMDQ2MTVhNWQ1YzhhNzU4NmE2NTVh.jpg (850×478)

Xantus János készített filmet Rocktérítő (1988) címmel Pajor Tamásról, az underground zenészről, zseniális szövegíróról, aki a Hit gyülekezet tagja lett. A fesztivál legfiatalabb filmje a Radics Béla – A megátkozott gitáros (2023) című zenés film, amely a gitárkirály alakját rakja össze visszaemlékezésekből, dokumentumokból, részint játékfilmként, részint dokumentumfilmként, nagyon erős, nagyon szépen fényképezett, és nagyon jól szóló koncertjelentekkel. Mint Klacsán Gábor rendező lapunknak elmondta, ezzel az volt a céljuk, hogy átadhassák a mai fiataloknak a régi koncertek élményét.

1382233.jpg (1200×800)

A filmek Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a miskolci Uránia-Béke Art Moziba, a debreceni Apolló Moziban, a Pécsi Uránia Moziban, a Szombathelyi Savaria Moziban, a szolnoki Tisza Moziban és a szegedi Belvárosi Moziban lesznek láthatók. A vetítésekre több mozi is meghív olyan vendéget, aki a filmben szerepelt, vagy valamilyen módon kapcsolódik a témához, illetve lesz olyan város, ahol koncertek is helyet kapnak a rocktörténeti fesztiválon. A miskolci Uránia- Béke Art Mozi már meg is hirdette közösségi oldalán, hogy melyik nap melyik zenés filmet vetítik. Május 2-án 17.30-tól lesz látható a Radics Béla – A megátkozott gitáros.

koncert_atmeret_25429_normal.jpeg (1280×768)

Alapi Istvánt, az Edda Művek világhírű szólógitárosát látja vendégül a mozi a vetítés kapcsán. Alapi István a filmben a felnőtt Radics Bélát alakító Rák Zoltán kézdublőre, ami azt jelenti, hogy a koncerten a közeli képsorokon Alapi István kezét látjuk gitározni, illetve meg is szólal a filmben interjúalanyként. Klacsán Gábortól, a zenésfilm rendezőjétől megtudtuk, hogy a virtuóz szólógitáros a különféle rocktörténeti korszakok gitározási stílusait mutatja majd be a közönségnek, illetve megszólaltatja Radics Béla eredeti gitárját, amelyet a jeles alkalomra magukkal visznek Miskolcra.

Szénégető Richárd

Azért szorongunk, mert nem merjük azt csinálni, amit akarunk - Megjelent a BIBA első kislemeze

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek