Backstage
2023-01-16

Ezek a klasszikus albumok idén lesznek 50 évesek

Az ember életében az ötvenedik születésnap mindig egy mérföldkő. Legtöbben ezt a számot úgy ünneplik meg, hogy a fal adja a másikat. Ilyen korban már több nap a regenerálódási folyamat, így célszerű egész hétre szabadságot kivenni. Kiálljuk az idő próbáját, de már nem huszonéves tempóval ugrunk bele az éjszakába és a másnapba. A könnyűzenei lemezek viszont időtállók. Vagyis a jó lemezek. Az idén 50 éves kultikus lemezeket szedtük össze, melyeken nem fogott ez a cirka öt évtized. Bezzeg rajtunk..

Ebben a cikkben szereplő lemezek bemutatása nem sorrend, és nem is mutatjuk be mindet, ami 1973-ban megjelent. Csak a számunkra meghatározó, hazai, és a mai napig legendás korongokat szedtük össze. Ezért nincs benne Szécsi Pál, Egy szál harangvirág nagylemeze sem. A külföldi albumokat egy másik cikkben nézzük majd át, hasonló tematikával. Tehát 1973-at írunk. Már épp enyhült a Hippi mozgalmak zenei irányzata, a szandált lassan felváltja a csizma és a hosszú haj is inkább már a lázadás jelképe, és a Peace, Love, Freedom hármast felváltja a Sex, Drugs and Rock ’n’ Roll életérzés. Kétségtelen, hogy elindult a zenei korszakválltás. Itthon is alakulnak a rockzenekarok, vagy átalakulnak a bandák, és a beat helyett keményebb stílust vesznek fel. Az Illés elkezd a country irányba menni és próbálja ötvözni a beatzenével, az Omega jövőbe mutató kísérletezésre vállalkozik és megszületik az első dupla lemez is. Még tartják magukat a táncdalfesztiválok sztárjai, de szemmel látható a változás szele. Füllel meg aztán végképp hallható.  

Szörényi Levente - Utazás

Magyarország a vasfüggöny hatására később kezd ébredezni zeneileg és még születnek hippi témájú anyagok. Itthon ugyanis még 1973-ban bezúznak egy lemezt, mert Erdős Péter Hippi utalásokat fedez fel a borítón. Szerinte egyértelmű a kábítószer népszerűsítése a fotón. Ez a lemez pedig Szörényi Levente, Utazás című korongja. A „hippis drogos” borítóval mindössze pár órát volt forgalomban az album, mert 1973-ban valamikor karácsony előtt egy reggelen bekerült a boltokba, majd délbe már vissza is hívták a zúzdába. Így készült új borító a zenei anyaghoz, akinek pedig megvan az eredeti példány, jobb, ha tudja, gyémánt van a bírtokában.

Az eredeti borító, amin az elvtársak szerint "Hippi drogozásra utaló jelek vannak". Azért van benne igazság. 

És az új lemezborító. 

Bergendy - együttes – Hétfő (Hét-fő)

Ez volt Magyarországon az első dupla lemez és első konceptalbum is egyben. Egy adott témára voltak megírva a dalok és olyan kísérletezések is szerepelnek rajta, mint a visszafelé lejátszott korong a 6:20-as dalban.  Ez volt a Bergendy - együttes második magyar nyelvű stúdióalbuma, olyan klasszikusokkal, mint az Iskolatáska, Had főzzek ma magamnak vagy az Öreg zongora. A lemezen 24 dal hallható, a nap minden órájához tartozik egy szám. A címe pedig az album témájára és a zenekar létszámára utal.

LGT – Bummm!

Ez az album az LGT életében sorsfordító volt, hisz itt hallható először Somló Tamás és itt hallható utoljára Barta Tamás. Somló belépett a zenekarba de még nem tudott jól basszusgitározni, így a szólamokat még Barta játszotta fel, majd disszidált az országból és ez azonnali lemeztiltással járt. Így az 1974-es exportra készült nyomatot azonnal bezúzták és kitiltották a bolti forgalomból. Az 1973-as kiadás még puha borítóra lett nyomtatva és a következő évben lett keményebb kartonra, amely már masszívabb volt. A 74-es kiadásból csak kevés maradt meg, végül 1982-ben lett újra kiadva az album. Olyan zseniális dalokat tartalmaz, mint a Ringasd el magad, Ő még csak most 14 vagy a Miénk itt a tér.

Illés – Ne sírjatok, lányok.

Illés, de mégse Illés. Ezen a lemezen ugyanis a KITT egylet zenél, Koncz Zsuzsa, Illés – együttes, Tolcsvay –trió. Ez az album volt az első műsoros magnókazetta Magyarországon és a zenekar régebbi dalait tartalmazza kicsit újra hangszerelve. Érdekessége még, hogy 2000-ben amikor megjelent CD lemezen a Ne sírjatok, lányok anyaga és plusz kislemezek még, köztük az 1970-es Koszos kisfiú, aminek az eredeti szalagja elveszett és Galla Miklós televízión rögzített VHS kazettájáról lett végül átvéve. Olyan szerzemények találhatóak az albumon, mint a Légy jó kicsit hozzám, vagy a Még fáj minden csók.

Koncz Zsuzsa – Jelbeszéd

A Szörényi – Bródy párosnak termékeny év volt 1973. Koncz Zsuzsa ötödik nagylemeze a Jelbeszéd és utolsó, amin az Illés zenekar is közreműködik, valamint az egyetlen Koncz lemez, amin a KITT egylet szerepel. (Koncz Zsuzsa, Illés – együttes, Tolcsvay – trió) Az album első kiadásakor az Illés zenekar már időközben feloszlott és elindultak a Fonográf irányba. A lemez szépen fogyott, közel ötvenezer eladott példánynál járt, amikor valakit az elvtársak közül zavarni kezdett és betiltották, majd a maradékot bezúzták. Végül 1983-ban újra kiadták, rajta az egyik legnagyobb slágerrel, a Ha én rózsa volnék balladával.

Generál – Staféta

A Generál első nagylemeze, miután 1972-ben a Csöngess be hozzám jóbarát című dalukkal előadói díjat nyertek. Talán kicsit másodvonalas zenekarként vannak a köztudatban, pedig Révész Sándor, Karácsony János és a három tagú női vokálcsapat (Mikrolied) együtténeklései talán a hazai könnyűzene egyik legszebb hangzása. Olyan slágerek találhatóak az albumon, mint a Kövér a nap vagy a Fűrész.

Omega – 5.

Az Omega együttes ötödik stúdióalbuma, ami azért különleges, mert ezen a lemezen használtak először szintetizátort rockzenében (A madár c. dal) és az első olyan progresszív rockzenei felvétel, amin szimfonikus zenekar is szerepel.  Igaz, ez már 1999-ben történt, ugyanis Szvit címmel ebben az évben jelent meg az album egy alternatív újra kiadása.

Elhunyt Gina Lollobrigida

Siklósi Örs elvesztése után az AWS új énekessel tér vissza

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek