Backstage
2021-01-20

Lotfi Begi: Ez volt a leghosszabb ideig készülő dalom

Új dallal jelentkezett Lotfi Begi, a Hurrikánt Gáspár Lacival, illetve Majkával közösen hozták tető alá. A rendhagyó szerzemény nem is készülhetett volna rendkívüli körülmények nélkül, hiszen a track megjelenése nem véletlenül került 2021-re. Erről is mindent elárult nekünk Lotfi Begi.

Kezdjük a dal keletkezéstörténetével, hiszen terveid szerint azért ez már korábban kijött volna, de a 2020-as év ebbe is beleszólt.

Így van, a Hurrikán 2019. december végén született meg, az volt a tervem, hogy mivel hangulatát tekintve egy könnyed, egy nyári dal, tavasszal leforgatjuk hozzá a videoklipet és akkor pont időben kint vagyunk. De aztán az egész vírushelyzet és karantén meg a mindenféle olyan dolog, amit átéltünk tavaly, közbeszólt, és megnehezítette a munkánkat. És így eléggé darabokban készültünk el, Majka végül nyáron csatlakozott a projektbe, meghallotta ezt a dalt, és egyből ő is beleszeretett, és örömmel vállalta a közös munkát. Amikor már a Majka része is elkészült, akkor úgy voltunk vele, hogy nyár végén leforgatjuk a videoklipet és akkor még tök jó őszi dal lesz ez. Csak aztán a filmforgatásnál ugye nagyjából mindenki átment a víruson és hát többször le kellett állítani a forgatást. Volt, hogy a rendező miatt, volt hogy a vágó miatt, a Laci is meg a Majka is több hétig kényszerpihent. Az elmúlt 15 éves zenei karrieremben ez volt a leghosszabb ideig készülő dal. A megjelenése napjától számítva az első hang leütéséig egész pontosan kiszámoltam, 376 nap telt el.

Azért ezt nem mindenki mondhatja el magáról. Tényleg nagyon hosszú idő.

Igen, azon viccelődtünk, hogy a Chinese Democracy, a Guns N’ Roses nagyon sokáig készülő lemeze, több évig elhúzódott, tehát hogy most már nekem is van egy ilyen munkám, ami egy éven keresztül készült. De megérte várni és dolgozni vele.

Egy nagyon látványos videoklip kerekedett ki belőle. Jól néztek ki benne, Gáspár Laci nagyon menő a lila autóban.

Hogyha jobban szemügyre veszitek, akkor egy elég komoly technikai bravúr van a videóban, amit Miki357-nek a videóklip rendezőjének és megálmodójának köszönhetünk, ugyanis minden egyes felvételt és minden egyes klipet fölvettünk nappal és fölvettünk éjjel, ami egy eléggé komoly logisztikai feladat volt, hogy meg tudjuk csinálni. És keresztbe vágások vannak folyamatosan, tehát ugyanazt a jelenetet látjuk egyik pillanatban nappal, aztán éjszaka. És ez olyan szépen össze lett aztán fésülve, hogy őszintén bevallom, nem nagyon sokszor van olyan, hogy a saját videóimat többször nézem, ezt a mai napig nagyon sokszor megnézem. Innen szeretnék köszönetet mondani a stábnak, aki egy komoly filmes csapat volt. Ha csak egy nevet emelnék ki, akkor az operatőri munkáért Garas Dániel felelt, aki egy nagyon híres operatőr, inkább a filmek világában mozog. Végül úgy hozta az élet, hogy egy nagyon komoly csapattal dolgozhattunk együtt, nagyon szeretem az eredményt.

Azért azt tegyük hozzá, hogy most is a legfelkapottabbak között van a Hurrikán, úgyhogy megérte ennyit dolgozni ezen a videoklipen, mert úgy látom, a közönség is nagyon szereti.

Igen, hál' Istennek nagyon szeretik és ami még ennél is jobb, hogy megosztó lett a dal. Azt is látom, bár ugye mondani szokták, hogy ne olvassunk kommenteket, de aki azt mondja, hogy nem olvassa a kommenteket, az szerintem füllent. Tehát így olvasva a kommenteket eléggé megosztó lett, ami azt jelenti, hogy nem tudnak elmenni mellette jelenleg az emberek, van akinek pozitív, van akinek negatív a véleménye, de hogy mindenkinek van véleménye a dalról. Ez általában hosszú távon jól szokott jönni, úgyhogy egyelőre minden hozzáfűzött reményt beváltott a dal.
 

Nagyon sok mindenkivel dolgoztál már, most Gáspár Lacival és Majkával, ilyenkor ez, hogy működik nálad, eleve a dal van meg és ahhoz keresel közreműködőket, vagy vannak olyan kiszemeltek, akikre már gyakorlatilag úgymond ráírod a dalt?
 

Ennél a dalnál ez egy nagyon érdekes történet volt. Ahogy mondtam, 2019 év végén készült, de közben nekem a 2019-es évem nem úgy alakult, ahogy vártam, és év vége fele már eléggé lelkileg lent voltam, picit kiégett érzésem volt. Ez a dal volt az, ami aztán kirántott ebből az állapotból, merthogy ez önmagamhoz képest is egy teljesen más világ és más stílus, inkább a funk és a hip-hop felé közelít, és ez egy nagy levegővétel volt nekem. Egy producernek, vagy egy zenekészítő embernek mindig az a legfontosabb, hogy sikerül-e megújulni és sikerül-e valami mást előrántani. Nálam ez a dal volt az, ami ezt a változást hozta meg, és jelen esetben, amikor elkészült az alap, akkor azon gondolkodtam, hogy nyilván egy olyan előadót kell erre felkérni, aki ebben a műfajban otthonosan mozog. Gáspár Laci az azért eléggé otthonos mozog ebben és amikor meghallotta az alapot, akkor annyit mondott, hogy nagyon-nagyon tetszik neki, egy kérése van, hogy még a basszus témát és a basszusgitárt is ő akarja följátszani, tehát ez a funkos vonal, ez még jobban előtérbe került azzal, hogy a Laci játéka belekerült. És aztán amikor megvolt a Laci, akkor már adta magát, hogy jó lenne hogyha egy rap betét is belekerülni, úgyhogy jelen esetben előbb volt meg a dal, és aztán lett meg a megfelelő énekes hozzá, de van olyan is, amikor az énekes van meg előbb, és aztán az ő stílusára, vagy az ő ízlésének lesz az eredménye az elkészült dal.
 

Akkor azonnal adódik a kérdés, hogy oké, itt a Hurrikán egy funk és hip-hop stílusban, de lesz ezután valamilyen extrém kirándulásod más műfajokba is, vagy van ilyen terved a jövőre nézve?
 

Én mindig nyitott vagyok és mindig a változatosságot keresem, ha belegondolunk, akkor az elmúlt évek során a repertoárban ott volt a Hooligans közös munka, volt Tankcsapda feldolgozás, tehát a stílusok vegyítése, kavarása, az abszolút nálam egy fontos dolog. Dolgozom jelenleg is, van egy nagyon extrém dolog, de egyelőre az még maradjon titok.


 

Nagyon érdekes, amit nyilatkoztál, hogy a 2020-as év egy kettős érzés benned, mert karriered egyik legsikeresebb éve a megjelenések és a rádiós dalok szempontjából, mindamellett, hogy nyilván a fellépések neked is elmaradtak. Hogy gondolsz vissza 2020-ra?

Az a helyzet, hogy amit mondtam is, hogy amikor 2019-ben búslakodtam, hogy úristen, itt a vég, mármint hogy a saját szemszögemből vég, és hogy itt mi lesz majd, hogy lesz, akkor még a kanyarban sem volt a COVID történet, és aztán így 2020 mondta, hogy fogd meg a söröm, és bemutatkozott, hogy akkor tessék, ez a vég. Az az érdekes, hogy engem ez a leállás, meg a befelé fordulás inkább arra tanított meg, hogy hogy lehet ezekből a helyzetekből a legjobbat kihozni és megtanított arra, hogy valójában nincs itt a vég, és hogyha az ember dolgozik és megy előre tovább, akkor annak meglesz az eredménye. A 2020-as év ilyen szempontból tényleg nagyon sikeres volt, hiszen két rádiós első helyem volt. A Burai Krisztiánnal készített Háborgó mélység, az nem várt óriási sikert hozott, nemcsak az interneten, hanem majd' az összes rádió játszotta. Mindemellett meg otthon ültünk és nem tudtuk elmenni, fellépni, úgyhogy ez egy nagyon tanulságos év volt, és rájöttem arra, hogy egyrészt nagyon hálásnak kell lenni annak, ami van, másrészt meg nem feltétlen azon kell aggódni, meg azon kell agyalni, hogy mi lesz majd, hanem igenis a most és a jelent kell amennyire lehet, kihasználni és megélni. Úgyhogy összességében lehet, hogy ez furán hangzik, de nekem nagyon-nagyon jót tett ez a helyzet és ez a leállás, mert nagyon sokat tanultam belőle. Most viszont már azt kérem, hogy engedjük el, és hadd induljunk és hadd állhassunk újra színpadon és hadd csináljuk azt, amihez a legjobban értünk.

Burai Árpád & Gábor Bernadett

Fotók: facebook.com/lotfibegi

Diákjai előtt halt meg egy tanárnő

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek