Egyetem Tér
2024-04-16

TMO: pályaorientációs nap a honvédségnél

A Honvédelmi Minisztérium szervezésében mintegy száz, a Tanítsunk Magyarországért (TMO) és a Vértezd fel magad programban részt vevő diák tett látogatást a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál. A pályaorientációs napra a Debreceni Egyetem (DE) TMO mentorhallgatói is elkísérték az általános iskolásokat.

A Hajdúdandár 2021 óta működik együtt debreceni és Hajdú-Bihar vármegyei iskolákkal. Eddig csaknem négy és félezer diák látogatott el a dandárhoz, hogy ismerkedjenek a honvédség munkájával és a katonai életpályával.

A pályaorientációs napon a diákok meglátogatták a csapatmúzeumot, bemutatón ismerhették meg a járműveket, illetve a jelenleg használt és a régi korok harci eszközeit, emellett kipróbálhatták a lézer- és a paintballfegyvereket is.

Az április 10-i programon részt vettek a DE Tanítsunk Magyarországért program mentorhallgatói is, akik újabb hivatást ismerhettek meg, a tapasztalatokat pedig később átadhatják mentoráltjaiknak, hogy ezzel is segítsék őket a pályaválasztásban.

A mentorhallgatókat a dandár nyílt napjára elkísérte Papp Hunor mentornagykövet, a DE végzős magyar-etika tanárszakos hallgatója is, aki számára nem ismeretlen a Magyar Honvédség, hiszen katonai kiképzését követően jelenleg szakaszvezetői rangban tartalékos honvéd.

- Mentorként a TMO indulása, 2019 óta részt veszek a programban, az eltelt csaknem öt év alatt több mint 30, a hosszúpályi Irinyi József Általános Iskolában tanuló kisdiákot segítettem – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Papp Hunor.

A Bocskai Dandárnál rendezett beiskolázási nappal kapcsolatban a DE mentornagykövete kiemelte: fontos, hogy a mentorok közül is minél többen betekintést nyerjenek a honvédség életébe, hiszen a későbbiekben csak így tudják hitelesen megismertetni mentoráltjaikkal a pályaorientáció során a katonaéletben rejlő lehetőségeket, a honvédelmet mint hivatást.

Forisek Péter, a DE Tanárképzési Központ főigazgatója, a TMO intézményi szakmai vezetője elmondta: a Tanítsunk Magyarországért programban a Debreceni Egyetemről jelenleg 110 – többségében tanárszakos – hallgató vesz részt, akik a régió 13 általános iskolájában mintegy 500, 7-8. osztályos diákot mentorálnak.

 

Sajtóközpont – BZs

Forrás, fotó: honvedelem.hu

Kétestés menedékkeresés az oDEonban

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek