Egyetem Tér
2021-07-07

Bejegyezték az egyetemi alapítványt

Nyilvántartásba vette a DE fenntartásáért és működéséért felelős Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványt a bíróság. A Debreceni Törvényszék döntésével újabb fontos szakaszához ért az egyetemi modellváltás folyamata.

A Debreceni Egyetem modellváltásáról 2021. január 22-én döntött az intézmény Szenátusa, ezt követően 2021. március 27-én fogadta el az Országgyűlés "A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló 2021. évi IX. törvényt és "A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványról, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Debreceni Egyetem részére történő vagyonjuttatásról" szóló 2021. évi XIII. törvényt.

A folyamat következő állomásaként 2021. június 30-án a Debreceni Törvényszék nyilvántartásba vette és bejegyezte a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványt.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, a kuratórium tagjai: Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, valamint Balla György professzor és Győry Kálmán professzor emeritus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora, mindketten akadémikusok. A három fős felügyelőbizottság elnöke Dékán Tamásné Orbán Ildikó, tagja Mészáros József és Mancsiczky László. Az alapítvány vagyonellenőre László Géza Béla.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány célja, hogy a Debreceni Egyetem útján megerősítse elsősorban a felsőoktatási tevékenység folytatását, valamint segítse az intézmény egészségügyi tevékenységét, támogassa az agrár- és élelmiszertudományi kutatás-fejlesztést, valamint az egyetem képzési tevékenységéhez kapcsolódó oktatást. Továbbá az alapítvány alapvető feladata lesz az oktatási, tudományos kutatási, hallgatói, tanulói, oktatói, kutatói, tanári támogatási és tehetséggondozó programok működtetése.

A 1413/2021. (VI. 30.) Kormányhatározat, az alapítvány alapító okirata, valamint a bíróság bejegyző végzése szerint az alapítvány vagyonát a 2021. augusztus 1-jével hatályos fenntartóváltástól a kuratórium kezeli, mely saját kezdeményezése alapján nyújthat majd ösztöndíjat, költségtérítést, támogatást a meghatározott célok elérése érdekében.

Schäfer András

Változás a sürgősségi ellátásban

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek