Sport
2024-02-12

Szalag avató

Nem a középiskolai kitűzőkről lesz szó. Az rendben van, évente sor kerül az eseményre, és... És itt álljunk meg egy pillanatra. A címbéli dologra Debrecenben mostanság több esetben is felfigyelhettünk. Pedig nem örül neki senki.

 
Amiért most szót emelek, az inkább figyelemfelkeltő. Két DVSC játékos is a maródiak listáját szaporítja egy héten belül. Kusnyír Erik Újpesten lépett rosszul, a felvételek alapján megbicsaklott a térde, a diagnózis: elülső keresztszalag szakadás. Alig hetvenkét órája, a kézilabda csapat egyik legjobbja szenvedett ugyanolyan balesetet. Hámori Konszuéla kiesése komoly érvágás a Szilágyi együttesnek. Mindkét, a válogatott kapuját ostromló sportolóra műtét, és majd' egy éves kihagyás vár. Erik neve ott szerepel Marco Rossi füzetében, még arra is esélye volt, hogy nyáron a többiekkel együtt utazhat az EB-re. Koni, jobbkezes jobb átlövőként igazi kuriózum a honi, és a nemzetközi palettán, az ellenfelek külön videókban elemzik cseleit, betöréseit.
 
Minden bizonnyal ezt tette a Győr is legutóbb. Christiansen egészen biztos. A szabálytalankodás benne van a játékban, a sportszerűtlenség nincs. A zöldek kézise pedig az utóbbiból mutatott  többet az ominózus pillanatban. A két szerencsétlen játékvezető meg csak nézte az egészet.
Nem akarom a balhét Christensen nyakába varrni. De! Mégis! Mert azóta is elfelejtett legalább elnézést kérni. A sportághoz értő, és elismert kollégám azt mondta, ilyen fault ötven is van egy derbin. Igaz. De alattomos kevesebb. Szerencsére.
 
Más kérdés, hogy a kézilabda egyre durvul, a női szakágban bizonyosan.
 
Húzzák, ráncigálják, harapják, ütik-vágják, rugdossák az ellenfelet a pályán. Nem kívánok megnevezni senkit a mezőnyből, mert úgyis lehurrognak. A játékvezetők adnak egy büntetőt, meg egy két percet, oszt jónapot. 
A DVSC-t az utóbbi két és fél évben ez a hullám alaposan sújtja. Utalnék itt a kapus Giegerichre, Hornyák Dórára, arra Juhász Katára, akit tét meccsen még nem is láttunk piros-fehér színekben, talán majd májusban lesz igazán a miénk a fiatal beálló, és most itt van Hámori.
 
Fel fog épülni, válogatott lesz, és okoz még örömöt a drukkereknek. Erős lány, és kiváló sportoló. Lebegjen a szeme előtt a világ klasszis Nora Mörk esete, akit hétszer operáltak már térd ügyben.
Mit lehet tenni, a hasonló bajok elkerüléséért? Korrektebb, hozzáértőbb, hazai és nemzetközi szinten egyértelműbb bíráskodást,  tiszta játékot az ellenfelektől. És ez vonatkozik a Lokira is, amikor nem náluk van a labda. Addig meg fejet és térdet hajtunk a fair play oltárán.
 
Weisz György
 
 

A tiltott csapat

Húsz világhírű magyar származású zenész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek