Sport
2022-11-24

Hiányzott a stabilitás: vereség Zalában

Ötpontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata a Tippmix Férfi NB I. A 9. fordulójában Zalaegerszegen. David Dedek együttese ismét tetemes előnyről bukta el a mérkőzést, hiszen a második negyedben már 15 ponttal is vezettek, de a csapnivaló harmadik etapnak köszönhetően a ZTE otthon tartotta a bajnoki pontokat.

A legutóbbi fordulóban agyrázkódást szenvedő Tóth Ádám nem állt David Dedek rendelkezésére, az Oroszlány elleni találkozót kihagyó Drenovac viszont újra ott volt a keretben. Taylor kosaraival indult a találkozó, majd az ezúttal Gumbs helyett kezdő Polyák volt eredményes egy betörés után, így két perc elteltével már 6-0 volt a DEAC javára. O’Reilly révén a hazaiak is megkezdték a pontgyártást, de dobóformájukon érződött, hogy takarékossági intézkedéseik miatt csak egyszer tudtak saját csarnokukban edzeni a meccs előtt, a negyed derekán magához is hívta övéit Sebastjan Krasovec (5-13). Az egyperces szünet után Gáspár talált be kintről kétszámjegyűre növelve ezzel a különbséget, de az egerszegiek is szép lassan megérkeztek a mérkőzésbe, sőt egy 9-1-es rohanással háromra zárkóztak. A negyed hajrája azonban újra a hajdúságiaké volt, Garamvölgyi és Scott kosarainak köszönhetően 16-22-vel zárult a játékrész.

A második felvonás kezdetén Mócsán egy dupla után kintről is betalált, majd Gáspár is eredményes volt a triplavonalon túlról, kénytelen volt kikérni második időkérését is a hazaiak szakmai stábja. Hiába zárkózott két büntetővel a ZTE, Mócsán megállíthatatlan volt, újabb hármasának köszönhetően már 15 volt közte (18-33). A folytatásban kilenc zalai pont maradt megválaszolatlanul, így újra látótávolságon belülre kerültek a Keller Ivánék. Scott büntetői és Gumbs pontos távolija után ugyan átmenetileg magához tért a DEAC, de a kék-fehérek nagyon elkapták a fonalat, így annak ellenére, hogy öt pont megmaradt a fórból, a cívisvárosiaknak jött jobban a nagyszünet (37-42).

A fordulás után is lendületben maradt a ZTE, három és fél perc után Keller gyorsindítását követően az összecsapás során először át is vették a vezetést (47-46). Szinte minden támadásból kosarat szereztek a hazaiak, így Mócsán parádés dobásai ellenére is állandósult a minimális egerszegi vezetés. Dedek mester ugyan kétszer is időt kért, és gyakori cserékkel igyekezett felrázni övéit, de a vendéglátók így is tizenegy ponttal megnyerték a harmadik etapot (64-58).

A záró felvonás kezdetén Taylor zsákolt be faulttal együtt egy leosztást, Mócsán ötödik hármasa, Gumbs büntetői és Taylor újabb kosarát követően pedig már ismét a hajdúságiaknál volt az előny (67-68). Sokáig nem örülhettek a vezetésnek Garamvölgyiék, hiszen O’Reilly és Zsíros a következő két támadást is hárompontossal fejezte be, Trice ziccere után pedig már hét volt közte (77-70). Mócsán kettő plusz egyével kezdte meg végső hajráját a DEAC, Gumbs és Polyák büntetőit követően pedig egy perccel az órán már csak egy volt közte (77-76). Az egész mérkőzésen kiválóan játszó Trice viszont a végjátékban is döntő faktornak bizonyult, előbb faulttal együtt fejezett be egy betörést, majd egy duplával lezárta a mérkőzést. Összességében ötpontos veresége ellenére helyenként kifejezetten bíztatóan kosárlabdázott a Debreceni Egyetem alakulata, melyre lehet alapozni a jövőben. Folytatás szombaton hazai pályán, az utóbbi időben mumussá váló, ám idén eddig gyengélkedő Szeged ellen.

Zalakerámia ZTE KK – DEAC 84-79 (16-22, 21-20, 27-16, 20-21)

ZTE: O’Reilly 12/3, TRICE 22/6, Polster -, OSTOJICS 16, SMITH 12 csere: Keller 5/3, Zsíros 6/6, Rakicsevics 10, Szalay -, Csuti 1.

vezetőedző: Sebastjan Krasovec

DEAC: Scott 12/6, Polyák 5, Drenovac 15, Gáspár 6/6, Taylor 9 csere: MÓCSÁN 22/15, Gumbs 8/3, Garamvölgyi 2, Balázsi, Kenéz.

vezetőedző: David Dedek

Jó intenzitással kezdtük a mérkőzést, és jó volt a dobáskiválasztásunk is, melynek köszönhetően magabiztos előnyre tettünk szert. Tóth Ádám hiányában más volt a rotációnk, voltak felállások amik nem működtek, így az ellenfelünk visszajött a mérkőzésbe. Sajnos a harmadik negyedben megint megmagyarázhatatlanul rosszul játszottunk, ennek a periódusnak köszönhetjük a vereséget. Nagyot küzdve sikerült visszajönnünk a végjátékra, de sajnos két rossz döntést is hoztunk az utolsó percben, így nem tudtuk megnyerni a találkozót.

 

 

(fotók: Bálizs Zsuzsa)

Katar 2022: Weisz György szerint csütörtökön nem borul a papírforma

Harle Tamás

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek