MegMinden
2024-03-16

Cápa

(greendex.hu)

Miért ilyen alakú a pörölycápa feje?

Az óceánokban számos különleges állatfaj él, amelyekről nagyon keveset tudunk. Az emberiség jobban ismeri az űrt, a Mars felszínét, mint a nagy vizek fenekét. A tudósok most arra a kérdésre keresték a választ, hogy miért kalapács alakú a pörölycápa feje. Cikkünkben megosztjuk, kutatásuk milyen eredménnyel járt.

Miért van kalapács alakú feje a pörölycápáknak?

A magyar nyelvben a pöröly egy nagy súlyos szerszám neve, amely kalapácshoz hasonlít, segítségével a kovácsok az üllőre helyezett vasat a kívánt alakúra formázzák. Tagadhatatlan, hogy a pörölycápák megjelenése igencsak különleges. A testük olyan, mint egy átlagos cápáé, de a fejük szokatlanul megnyúlt oldalirányba. De vajon mi lehet ennek a változásnak az evolúciós előnye? Hogyan alakult ki a pörölycápák nem mindennapi külsője?

A pörölycápák rendkívüli méretű látóteret tudhatnak magukénak. A széles fejükön két oldalt elhelyezkedő szemek közel 360 fokos látóteret biztosítanak az állatoknak. Ennek köszönhetően könnyedén látják, hogy mi történik alattuk vagy akár felettük, ami megkönnyíti a prédák vagy éppen a ragadozók észlelését.

A pöröly előnyei

A tudósok szerint a pörölycápa különleges alakú fejének több előnye van. Az első tehát a látással kapcsolatos. Ha nekünk, embereknek a szemünk két ellentétes irányba mutatna, mondjuk a fülünk mellett, akkor sokkal szélesebb látószögben vizslathatnánk a világot. Mindkét szem különböző részeit pásztázná a minket körülvevő környezetnek, így jobban érzékelhetnénk, mi van körülöttünk.

Azonban azt nagyon nehéz lenne megállapítani, hogy a dolgok milyen távol vannak tőlünk. Azért, hogy ezt a hiányosságot ellensúlyozzák, a pörölycápáknak különleges érzékszerveik alakultak ki a fejükön, úgynevezett Lorenzini ampullák. Ezek a pórusszerű szervek képesek észlelni az elektromosságot.

Gyakorlatilag úgy működnek, mint egy fémdetektor, amely érzékeli és meghatározza az óceán fenekén lévő homok alatt elrejtőző préda helyzetét. A többi cápa is rendelkezik ilyen érzékszervekkel, de a pörölycápának több van belőlük. Minél távolabb vannak egymástól a pörölycápa fején ezek az érzékszervek, annál pontosabban képesek meghatározni a zsákmány helyzetét.

A tudósok úgy vélik, hogy a pöröly alakú fej segít a cápáknak abban is, hogy gyorsabban meg tudjanak fordulni úszás közben. Ha az ember erős szélben sétál egy esernyővel, vagy repülőgépen ül, akkor képes érzékelni, hogy milyen erőteljesek lehetnek a nagy felületek mozgás közben. Ha a pörölycápa kiszemelt vacsorája elúszik mellette, akkor gyorsabban tud fordulni, hogy elkapja, mint ahogyan erre más cápák képesek.

A pörölycápa családfája

Ideális megoldás lenne a kutatók számára, ha a pörölycápák fejlődését – hogy miként változtak az evolúció során – fosszíliákon vizsgálhatnák és térképezhetnék fel. Azonban sajnos a pörölycápák fosszíliái szinte kizárólag a fogakra korlátozódnak, ugyanis a cápák testében nincsenek csontok. Ezeket porcok helyettesítik. Az emberi testben a fül és az orr anyaga porc. A porc sokkal gyorsabban lebomlik, mint a fogak vagy a csontok, ezért ritkán marad fenn évezredeken keresztül, így a pörölycápa-koponya kifejlődésének a titka nehezen tárható fel.

Ma az óceánokban kilenc különböző pörölycápafajta úszkál. Ezek mind méretükben, mind a fejük formájában eltérnek egymástól. Van olyan, amelynek a feje nagyon széles a testéhez viszonyítva, ide tartozik a szárnyasfejű cápa (E. blochii), a nagy pörölycápa (S. mokarran), a sima pörölycápa (S. zygaena), a szegélyes pörölycápa (S. lewini) és a Carolina pörölycápa (S. gilberti). Másoknak kisebb a fejük a testükhöz viszonyítva, mint a karimafejű cápának (S. tiburo), a kanalasfejű cápának (S. media), a kis szemű pörölycápának (S. tudes) és a szegélyes karimafejű cápának (S. corona).

A tudósok sokáig azt feltételezték, hogy az első pörölycápáknak nem volt túl nagy a fejük, de az idő múlásával egyre nagyobb fejek alakultak ki. Azt hitték, hogy a ma élő különböző pörölycápák különböző időszakokból származó pillanatképek az evolúciós folyamat eltérő szakaszaiból: a kis kalapácsúak a családfának az idősebb fajai, míg a hatalmas kalapácsúak a legújabbak.

Mivel nincsenek fosszíliák, amelyeket meg lehetne vizsgálni, a tudósok DNS-vizsgálatokhoz nyúltak. A DNS a sejtekben megtalálható genetikai örökítőanyag, amely információkat hordoz arról, hogyan néz majd ki és működik egy élőlény. Emellett használható arra is, hogy lássuk, hogy az egyedek hogyan kapcsolódnak egymáshoz.

A pörölycápák kiváló navigátorok. A kutatók úgy vélik, hogy a fejük alakja segíthet az óceán vizében való tájékozódásban, mivel érzékelik a Föld mágneses terét. Ez az irányérzékük elengedhetetlen a hosszú vándorlások során, amikor táplálékot és párzási helyet keresnek.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Életmód

Hat év után tér vissza Budapestre Nick Cave

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek