MegMinden
2023-12-20

My Puzzle

(index.hu)

Nagy bajba kerülhet, ha használja ezt a futótűzként terjedő facebookos appot.

Futótűzként terjed a Facebookon egy új, My Puzzle nevezetű, mesterséges intelligencián alapuló alkalmazás, ami azt ígéri, hogy egy fénykép alapján tökéletes, sztárarcot varázsol nekünk. Mindezt be is tartja, egy szakértő szerint azonban rendkívül veszélyes programról lehet szó – így mindenképp kerülje annak használatát.

Bár elsőre rendkívül vonzóak lehetnek az MI által átszerkesztett képek, azok sokkal több veszélyt hordoznak magukban, mint azt elsőre gondolnánk. Mint azt Kubatovics Áron, a livepod.tv alapító-tulajdonosa egy Facebook-posztban kifejtette, a fejlesztők adatvédelmi leírása egy sablonszöveg, a weboldalukon semmi nem derül ki a fejlesztőcégről, és annak tevékenységéről sem.

Ha az nem lenne elég, a Novalab Games néven futó cégnek ez az első játéka, nem szól róluk hír, a honlapjuk domainjét pedig alig egy hónappal ezelőtt, november 21-én regisztrálták egy kínai székhelyű szolgáltatónál.

Egy jól irányzott, mémként, virálisként terjedő játék segítségével több millió (tízmillió, százmillió) profilképhez, valódi névhez, nyelvi beállításhoz (tehát ország) jutnak hozzá. Mondok párat, hogy mire lehet jó egy ilyen adatbázis. Például egy bot ezek alapján simán meg tudja keresni a valós profilt, és teljes egészében le tudja menteni a rajta lévő nyilvános cuccokat (képek, kapcsolati hálók – minél virálisabban terjed a hülyeség, annál nagyobb egybefüggő hálókat lehet felrajzolni). Majd az egészet fel tudják használni, hogy egy valósnak tűnő, hamis profilt alkossanak. Rólad. Bármire. Például arra, hogy kamu Facebook-hirdetések alatt a te barátaidat lásd, akik elégedettek a termékkel. Vagy a te barátaid téged lássanak alatta

– fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy a valósnak tűnő hamis profilokat majd nem is feltétlenül a Facebookon fogják létrehozni, hanem más platformokon. A teljes posztot alább veheti szemügyre:

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek