MegMinden
2023-12-20

GPT-4

(makronom.eu)

A ChatGPT-nél is okosabb lehet az új Google Gemini?

December 6-án a Google bejelentette a Geminit, a cég legújabb mesterségesintelligencia-modelljének megjelenését. A technológiai óriás szerint a saját fejlesztésük szinte minden szempontból felülmúlja majd a népszerű ChatGPT-4-et. 

A Google új mesterségesintelligencia-rendszerrel drukkolt elő. A vállalat szerint 

a Gemini a társaság eddigi legerősebb modellje, állítása szerint 32 szabványos teljesítménymérésből 30-ban felülmúlja az OpenAI GPT-4-et. 

Multimodális modellként a Gemini a leírás szerint képes különböző területeket átfogó, összetett feladatok elvégzésére is. A Google a modelljét olyan demókkal mutatta be, amelyeken kódot ír, matematikai problémákat magyaráz, valamint hasonlóságokat ismer fel megadott képek között. 

A Gemininek három verziója lesz: 

Gemini Ultra: várhatóan ez lesz a legerősebb változat, amelyet olyan összetett feladatokra szabtak, mint a tudományos és a gyógyszerkutatás. Bár a megjelenését 2024-re tervezik, úttörő képességeket ígér. 

Gemini Pro: a tervek szerint ez lesz az általános célú modell, amely számos feladatot képes ellátni, többek között chatbotként, virtuális asszisztensként funkcionál és a ChatGPT-től megszokott tartalomgenerálásért is felelhet majd. A fejlesztők és a vállalati ügyfelek számára már elérhető a Google Generative AI Studio vagy a Vertex AI a Google Cloudban. A Bardhoz már csatlakoztatták, hogy segítse a fejlett érvelést, a tervezést és a megértést igénylő feladatok megoldását. 

Gemini Nano: várhatóan ez lesz a leghatékonyabb verzió. A különböző eszközönön végrehajtott feladatokhoz készült, elsősorban androidos eszközökre. A Google saját telefonjába, a Pixel 8 Próba már beintegrálták, és többek között információk összegzésében vehetik hasznát a felhasználók. 

Valóban ennyivel jobb? 

A GPT-4 eddig a generatív mesterséges intelligencia koronázatlan királya volt – legalábbis a népszerűségét tekintve. A Google azonban azt állítja, hogy 32-ből 30 mérésen felülmúlta az OpenAI MI-jét. Azonban az is számít, mennyivel nyert – az adatok alapján úgy tűnik, nem sokkal.  


A csak szöveges kérdések esetében a Gemini Ultra 90, míg a GPT-4 87,3 százalékos eredményt ért el a masszív többfeladatos nyelvi megértésben (MMLU). Multimodális feladatok esetén a Gemini Ultra 59,4 százalékot ért el, ami valamivel magasabb, mint a GPT-4 56,8 százalékos eredménye a komolyabb multimodális megértést mérő (MMMU) feladatokban. A kódolási feladatokban pedig igencsak jobban teljesített a Gemini: 7,4 százalék a különbség a két MI között, a Google javára. 

Az eredeti írást itt találja.

Keith Richard

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek