MegMinden
2023-11-20

Kaleidoszkóp

(Facebook)

Megjelent Dálnoky Kenyeres Erzsébet grófnőnek, gróf nagykárolyi Károlyi László feleségének az életrajzi regénye

Kaleidoszkóp címmel megjelent Dálnoky Kenyeres Erzsébet grófnőnek, gróf nagykárolyi Károlyi László feleségének az életrajzi regénye

A kötet az Erdélyi Szalon Kiadó gondozásában jelent meg. Már a címében is izgalmasnak ígérkező könyvet Erzsébet asszony, a szerző, Nyizsnyánszky Anna Eszter és a kiadó vezetője, Kovács Attila Zoltán mutatták be a Károlyi kastély Erzsébet termét teljesen megtöltő érdeklődőknek.

A jó hangulatú, elegáns eseményen már az elején kiderült, hogy bizony Erzsébet asszonyt úgy kellett meggyőzni arról, hogy az élettörténetét érdemes egy könyvben megörökíteni. Szerencsére a kiadó és a szerző kitartásának köszönhetően az olvasók a kezükbe foghatják a kötetet és megismerkedhetnek egy korántsem hétköznapi élettörténettel. Mert valljuk meg, az nem mindennapos, hogy egy jómódú, előkelő nemesi család gyermekének hirtelen a nélkülözéssel, és egy szétszakított családi kötelékkel kellett szembenéznie. Hogy mit adott ez az idő Erzsébet asszonynak? Olyan erkölcsi és szellemi tartást, amelyet ma is megcsodálhat mindenki. Emellett persze előkerült számos családi történet is, amelyekből tanulhatunk, és amelyekből erőt meríthetünk. És volt még valami, ami Erzsébet asszony szavaiból kicsendült, Erdély és Magyarország feltétlen és mérhetetlen szeretete. Sokakban felmerülhet, miért éppen Kaleidoszkóp lett az életregény címe. A grófnő saját elmondása szerint a cím arra utal, hogy a gyerekjátékhoz hasonlóan az ő élete is folyamatosan változott. Hiszen az élet forgatagának köszönhetően Bajorországban született, aztán hazatért Magyarországra, majd menekülniük kellett és következett újra Bajorország, aztán Spanyolország, és csak ezt követően – a grófnő ekkor már 5 éves volt – vált állandó lakhelyükké Bécs. És immár több mint 30 éve Magyarországon, és azon belül Fóton élnek. A fentiek alapján sem lehet senkinek kétsége, hogy igazán érdekes élettörténetet mesél el nekünk a Kaleidoszkóp című kötet.

A könyvbemutató előtt és után a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium négy néptáncosa csodálatos és nagysikerű előadást bemutatva dél-alföldi és tyukodi táncokat varázsolt a parkettre.

A délután hivatalos részének zárásaként sokan köszöntötték Erzsébet asszonyt. Elsőként gróf Károlyi László adott át szeretete és tisztelete jeléül egy nagy csokor vörös rózsát a grófnőnek.

A könyvbemutatót és az estét egy kötetlen beszélgetésekkel és dedikálással társított fogadás zárta.

Az eredeti írást itt találja.

Kopaszkutya

Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek