MegMinden
2023-09-27

Poloska

(greendex.hu)

Be vagyunk poloskázva!?

Közeleg az ősz, és a hűvösebb éjszakák beálltával a kerti poloskák hada is elindul melegebb búvóhelyet keresni. Behúzódnak a házak, lakások réseibe, ahol megpróbálják átvészelni a telet. Bár a kellemetlen kis rovarok ránk nézve ártalmatlanok, tömeges jelenlétük roppant kellemetlen lehet, nem beszélve büdös „fegyverükről”. Ráadásul amennyire ártalmatlanok a házban, annyira kártékonyak a kertekben, így mindenképpen szükséges védekezni ellenük. 

Februári cikkünkben írtunk arról, hogy Magyarországon körülbelül 900 poloskafaj él, melyek közül 20–30 lehet idegenhonos. Sok fajról nem lehet tudni, hogy mikor érkezett hazánkba, így róluk nem lehet megállapítani, hogy idegenhonosak-e vagy sem. Az viszont bizonyos, hogy a 2002-ben megjelent afrikai vándorpoloska és a 2013 óta jelen lévő ázsiai márványpoloska frissen betelepült, invazív fajok. Ezek rengeteg kárt tudnak okozni. 

Zöld vándorpoloska

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) a címeres poloskák családjába tartozó, növényi nedvekkel táplálkozó, kártevő rovar. A kifejlett állat körülbelül 1 centiméter hosszú, a teste pajzs formájú, a színe világoszöld.  

Ázsiai márványpoloska 

Az ázsiai márványpoloska (Halymorpha halys) is a címeres poloskák családjába tartozik, és a vándorpoloskához hasonlóan növényekkel táplálkozik. Szintén kártevő rovar. Mérete 1,7 centiméter, szélessége is körülbelül ennyi. Színe barnás, a márványhoz hasonlóan erezett.  

Táplálkozásuk

Mindkét faj szúró-szívó szájszervét használja a tápanyagok kinyeréséhez. Átszúrják a növényi szövetet, befecskendezik rothadást előidéző nyálukat, amelytől a növény a szúrás helyén megpuhul, így ki tudják szívni a tápanyagot tartalmazó nedveket. 

Kártételük

Az imágók és a lárvák is károsíthatják a növényeket, mivel a nyálukban található enzimek hatására a növények egyes szövetei elhalnak. A levelek és a hajtások csak károsodhatnak, de a bimbók, a virágok és a magkezdemények akár teljesen el is halhatnak. A magvak csírázóképessége pedig csökkenhet. Mivel a szúrás helyén különböző kórokozók jutnak be a növénybe, a zöldségek és a gyümölcsök akár emberi fogyasztásra alkalmatlanná válhatnak. A poloska bűzmirigyének és emésztőnedvének váladékával, valamint ürülékével is beszennyezi a termést, így élvezhetetlenné teszi. 

zöld vándorpoloska elsősorban a zöldségeket szereti, de a gyomnövényeket, illetve a kőris-, a hárs– és a szivarfát is kedveli. 
Az ázsiai márványpoloska komoly mezőgazdasági kártevő, rendkívül sokféle növénnyel táplálkozik: almávalsárgabarackkalőszibarackkalkörtévelcseresznyévelkukoricávalszőlővelbabbalparadicsommalpaprikával stb. 

Az eredeti írást itt találja.

Patkány

THE-rangsor: négyszáz helyet javított a Debreceni Egyetem

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek