MegMinden
2023-08-11

Megtakariíás

(forbes.hu)

Kis összegű spórolással lehetünk gazdag nyugdíjasok?

Előre tervezve nem annyira elképzelhetetlen, hogy milliomosként élvezhessük nyugdíjas éveinket. Kitartó megtakarítással biztonságot jelentő, komolyabb összeget gyűjthetünk össze.

Kis összegű, rendszeres megtakarításokkal jelentős vagyont is összegyűjthetünk nyugdíjas éveinkre a Pénzcentrum számítási szerint.

Kortól függően napi 500-4000 forintos megtakarítással kalkulálva 20-29 éves korunk között havi 15 ezer, ötvenes éveinkben pedig már havi 120 ezer forintot tehetünk félre havonta.

A Pénzcentrum megtakarítási modelljének koncepciója szerint a karrierút előrehaladtával párhuzamosan duplázódik a naponta megspórolható összeg.

Kérdés persze, hogy ez mennyire igaz a magyar dolgozók nagy részére.

Jelentősen visszaesett a megtakarítási dinamika az elmúlt évben. Akik tudtak is félretenni, a korábbinál csak kisebb összeget: a K&H felmérése során a megkérdezettek átlagos megtakarítása 2022 utolsó negyedévében meghaladta a 3 millió forintot, szemben a 2021 és 2020 hasonló időszakában mért 2,7 millióhoz, illetve 2,25 millióhoz képest. 2022 és 2021 között tehát 12 százalékos, egy évvel korábban viszont bő 20 százalékos volt a többlet.

A jövedelmek emelkedése és a megtakarítások nem tudnak lépést tartani az árak emelkedésével, hiszen továbbra is 17 százalék feletti általános drágulás sújtja a fogyasztókat.

Az eredeti írást itt találja.

Diós Adrienn

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek