MegMinden
2023-07-04

Vidnyánszky Attila

(origo.hu)

Magyarországon mindenről lehet beszélni, ha elindulunk Nyugat felé, ott már nem.

„A 10. Színházi Olimpia az idén a világ legjelentősebb színházi eseménye volt, ahol 400 társulat 7500 képviselője vendégeskedett hazánkban. Olyan nagyszabású, nemzetközi színházi eseményt bonyolítottunk, amilyen még soha nem volt Magyarországon" - mondta az Origónak Vidnyánszky Attila, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház igazgatója. Hozzátette: fontos volt, hogy a világról másként gondolkodó emberek egy nyelven - a színház nyelvén - megszólalva közelebb kerültek egymáshoz. „A külföldi művészek szuperlatívuszokban beszéltek az olimpia szervezéséről és a magyar színházi szakemberekről. Azt is megtapasztalták – és meg is osztották velünk –, hogy Magyarország és a rendezvény mennyire szabad szellemiségű, ahol valóban szabadon lehet kommunikálni, vitatkozni, érveket és ellenérveket felhozni. Nincsenek tabuk, nincsenek kötelezővé tett témák, nincsenek rájuk erőltetett gondolatok. Sajnos, ha elindulunk Nyugatra, ez már szinte sehol nincs így. Bátran merem állítani, hogy a 10. Színházi Olimpia az egyik legszabadabb kulturális rendezvény volt, amit a világon rendeztek" - mondta a Színházi Olimpia művészeti vezetője. Interjú Vidnyánszky Attilával.

Húsvéttól Szent Iván éjig a Színházi Olimpia programjainak többsége lezajlott. Hogyan értékeli a 10. Színházi Olimpiát?

Több szempontból is sikeres volt a 10. Színházi Olimpia – véleményem szerint színháztörténelmet írtunk. Egyrészt, mertLEBONYOLÍTOTTUNK EGY OLYAN NAGYSZABÁSÚ, NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI ESEMÉNYT, AMILYEN MÉG SOHA NEM VOLT MAGYARORSZÁGON.Ez a rendezvény a világ legfontosabb színházainak sorába emelte a Nemzeti Színházat. Ezen túl a 10. Színházi Olimpia az idén a világ legjelentősebb színházi eseménye volt, ahol 400 társulat 7500 képviselője vendégeskedett hazánkban. A társulatok száma még emelkedik a nyári és az őszi szabadtéri színházi bemutatók által. Másrészt azért is volt rendkívül sikeres a rendezvény, mert a friss adatok szerintAZ ELŐADÁSOK LÁTOGATOTTSÁGA 95% FELETT VAN.Ez óriási eredmény. Évtizedeken át egyfajta bezártság jellemezte a magyar színjátszást. Sokkal kevésbé kommunikáltak a magyar színházak külföldi kulturális intézményekkel. Nem kerestek partnereket olyan intenzitással, mint például a románok vagy a lengyelek. Miközben csodálatosan széles, színes, nagy színházi életünk van, a nemzetközi kapcsolatok mégsem működtek. Most – a Színházi Olimpiának köszönhetően – megtörtént a találkozás a külföldi társulatokkal Budapesten és vidéken is, olyan intenzitással, amire nem volt példa. Úgy gondolom, hogy ezek a kapcsolatok évekre meghatározzák majd a magyar színházak jövőjét. Jót tesz egy-egy társulatnak, ha külföldi vendégeket fogad vagy külföldre utazik, esetleg részt vesz nemzetközi fesztiválokon. Társulatépítő hatása is van, valamint sok erőt ad a színészeknek, színházi dolgozóknak a mindennapi munka mellett. Nem utolsó sorban reális képet is alkothat saját magáról egy-egy színház, elhelyezheti magát Európa színházi térképén, ha látja, hogy milyen előadások születnek a világban. Az sem szégyen, ha egy-egy izgalmas, érdekes újdonságot, amit külföldön látnak, kipróbálnak itthon. Harmadrészt azért is volt sikeres az olimpia, mert rengeteg fiatal látogatta az előadásokat, akik vagy már ifjú kollégák, vagy szeretnének bekerülni a szakmába, vagy éppen egyetemen tanulnak. Olyan lehetőséget kaptak, amire korábban soha nem volt példa. Látták a világot. Látták az utakat, a különböző színházi formákat, megszólalási módokat.

AZÉRT IS ÉRTÉKELEM TOVÁBBÁ SIKERESNEK A SZÍNHÁZI OLIMPIÁT, MERT EBBEN A KESZE-KUSZA, ZŰRZAVAROS VILÁGBAN PÁRBESZÉDET TUDTUNK FOLYTATNI.

Kíváncsiak voltunk egymásra. Érdekelt minket az, hogy Tibetben vagy Szicíliában milyen a színház. Fontos volt, hogy a világról másként gondolkodó emberek egy nyelven – a színház nyelvén – megszólalva közelebb kerültek egymáshoz. Ezen kívül RENDKÍVÜLI VOLT A MADÁCH-PROJEKT, AMIKOR 11 ORSZÁG 200 SZÍNÉSZHALLGATÓJA 11 NYELVEN ADTA ELŐ A HAJÓGYÁRI-SZIGET EGYIK CSARNOKÁBAN AZ EMBER TRAGÉDIÁJÁT.Azt hiszem, méltán megemlékeztünk Madách Imre születésének kétszázadik évfordulójáról. Egy sor történés, pillanat, mozzanat miatt lehetünk büszkék, és még hónapok telnek el, mire fel tudjuk dolgozni azt az irgalmatlan mennyiségű dokumentumot, fotót, videót, érdekesebbnél érdekesebb felvételt, ami készült. Megjelenik majd egy dokumentumfilm a 10. Színházi Olimpiáról, de könyvet is szeretnénk kiadni. Sok még a feladat.

Az eredeti írást itt találja.

A francia elnök látogatást tett a zavargásokat megfékező párizsi rendfenntartó erőknél

Mrs. Davis

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek