MegMinden
2023-02-13

Friderikusz

(port.hu)

Felszántotta az internetet Friderikusz új műsora.

Magát a médiamogult is meglepte, mekkora sikert aratott a Friderikusz Podcast két adása, amelyben nem világsztárok és hazai celebek voltak a válaszadók, hanem a Liszt Ferenc repülőtér utazóközönsége.

Nem mondhatjuk, hogy unalmasan telnének a napok a Friderikusz Podcast háza táján. Mint ismeretes, az adás indulásakor a YouTube-videók és podcastek világában kissé még idegenül és esetlenül mozgó veterán tévés, Friderikusz Sándor először felháborodottan „kiflitolvajnak” nevezte azokat, aki Patreon-utalások nélkül, ingyen nézik a műsorát, majd pedig páros lábbal beleszállt a Media1-be, miután a lap kiderítette, hogy a hazai médiában senki sem ismeri Friderikusz állítólagos sajtósát, Csenterics Ágnest, csak a 77 éves korában elhunyt tévés rendező Csenterics Ágnest, akit ráadásul a család elmondása szerint maga Friderikusz is jól ismert (a nagy port kavart esetről annak idején mi is beszámoltunk itt a PORT.hun)

A kisebb döccenők és purparlék után Friderikusz jóval kedvesebb hangnemre váltott át (valószínűleg igazi sajtósok és tanácsadók hatására), sőt, egyre több archív videót kezdett el feltölteni a több évtizeden átívelő televíziós pályafutásából, a lelkes rajongói legnagyobb örömére. Ezek között azok a Meglepő és mulatságos -álinterjúk bizonyultak a legnépszerűbbnek, amelyeket anno a tévénézők már sajnos nem láthattak, mivel Friderikusz és az RTL Klub összerúgták a patkót, így a műsor idejekorán lekerült a képernyőről (a legviccesebb, korábban sosem látott álinterjúkat ebben a PORT-cikkben mutattuk be).

Ráadásul az igazi lájkvadász szőnyegbombázás (nem véletlenül írom így!) csak ezután jött: derült égből villámcsapásként elindult Friderikusz YouTube-csatornáján egy spin off széria is, ahol a házigazda székébe ezúttal a Rapülők (kín)rímgyárosa, Geszti Péter ült bele! A Geszti+ címet viselő műsorról így írt nemrégiben a tévéműsorokra specializálódott kollégánk a PORT.hu hasábjain:

Az első epizódban voltak erősen Ezo tévébe átcsapó pillanatok, de összességében egy átfogó beszélgetés lett a végeredmény. Pedig az eleje is már úgy indult, mint egy béna bohózat.

A fentiekből jó látszik tehát, hogy a magyar tévés újságírók doyenje, a late-night talkshow műfaj magyarországi meghonosítója, a lehetetlen színű, tarka zakók pápája, aki anno egyszer azt találta mondani egy interjújában, hogy „a televíziózás ott van, ahol én vagyok”nemcsak révbe ért a YouTube-on, de látványosan megmutatta a nálánál fiatalabb tartalomgyártóknak, hogy nem kell még őt eltemetni! A Friderikusz Podcast legelső adása ugyanis már 1 millió megtekintés fölött jár, kollégájával, a '90-es és a 2000-es évek másik emblematikus tévésével, Frei Tamással készített interjúja pedig lassan már a 2 milliós nézettséget karcolgatja (de a nyilvános szereplésektől visszavonuló Vitray Tamással készített beszélgetését is több mint 770 ezren látták).

Ma már Friderikusz azon közéleti-politikai videói is többszázezres nézettséget generálnak, ahol történészek, közgazdászok és politológusok elemzik ki az aktuális bel-és külpoitikai eseményeket az orosz-ukrán háborútól kezdve a gazdasági válságon át a közelgő klímakatasztrófáig.

A megannyi baljós világvége-jóslat és retró Friderikusz Show-epizód tengerében viszont üdítő színfoltként tűnt fel alig egy hónapja egy új produkció, a Reptéri történetek, amelynek sikere még magát az alkotót is meglepte. Friderikusz ugyanis így kezdte a szokásos beköszöntőjét a két héttel ezelőtti műsorában, amelyben Harry herceg nemrégiben megjelent botránykönyvét, a Tartalékot vette górcső alá Shenouda Nórával, a brit uralkodóház szakértőjével:

Bátorítom és szorgalmazom továbbra is a feliratkozást csatornánkra a YouTube-on és a Facebookon egyaránt. Egyúttal megköszönöm, hogy különösen az utóbbi egy hónapban, mióta a Reptéri történetek két részét feltettük – amelynek átütő sikerén kicsit magam is csodálkozom, és tényleg nem játszom az eszemet –, tetemes módon gyarapodtak feliratkozóink.

Az első rész jelenleg 424 968 megtekintésnél jár:

másodikra pedig 298 742 néző volt ezidáig kíváncsi. De vajon mi a siker titka?

Alighanem az, hogy Friderikusz ezúttal tényleg nem süketel semmiféle marketing-bullshitet, és nem is okoskodik eltartott kisujjú, garbós bölcsészként az elefántcsont tornyában mindenmentes lattét kortyolgatva a Nagykörúton túli világ dolgairól...

Ehelyett inkább szó szerint alámerül a Nagybetűs Élet rögvalóságában. Teszi ezt már-már avíttasnak ható, a tévériporterkedés aranykorát felidéző nemes egyszerűséggel. Vagyis: egy pár fős kamerastábbal, kinn a terepen kérdezősködve, hol szívmelengetően kedves, hol könnyfakasztóan szomorú beszélgetésekbe elegyedve a Liszt Ferenc repülőtéren azokkal, akik a mai, rohanó, modern világunk címlapos celebsztorijainak árnyékában már-már ritka, kihalt állatfajnak számítanak. A szárallűröktől mentes, teljesen hétköznapi, hús-vér magyar emberekkel.

A reptér indulások és érkezések, találkozások, örömteli viszontlátások, időnként keserű csalódások helyszíne. Friderikusz Sándor és stábja a karácsony előtti napokat a Liszt Ferenc repülőtéren töltötte, ahol hozzátartozókra várakozó embereket, érkező és induló utasokat kérdezett, leginkább az életükről. Ezek a nagyon emberi, hétköznapi történetek tulajdonképpen a szerelem, a veszteség, a család, a barátság, a gyász és az öröm egyetemes témáit mutatják be egy-egy utas vagy hozzátartozó szemszögéből, az érkezés és távozás bensőséges keretein belül, és mégis vagy éppen ezért kicsit életünk alapkérdéseiről szólnak.

Alighanem túlzás nélkül kijelenthető, hogy Reptéri történetek az utóbbi évek legjobban sikerült Friderikusz-produkciója. És ha nekem nem hiszi el a kedves PORT.hu-olvasó, akkor higgye el a sok-sok száz lájkot besöprő topkommenteknek a videók alatt:

Ez valami zseniális volt!!! Megható, elgondolkodtató, szívbemarkoló, humoros... micsoda élettörténetek! Ismét egy olyan Friderikusz-műsor, amely odaszögezi az embert a képernyő elé. Nagyon köszönöm, hogy mindig meg tud lepni egy új, érdekes és értékes műsorral. 30 éve nem láttunk feleségemmel ilyen jellegű riportot, Gratula, Friderikusz Úr!

Az eredeti írást itt találja.

A legjobb (méreg) koncert 2022

A sírból hozta vissza a meccset a kosárlabdacsapat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek