MegMinden
2022-10-11

Sellőlány.

(debsport.com)

Senánszky Petra új vizekre evezett.

A többszörös debreceni világ- és Európa-bajnok elmondása szerint az uszonyos úszásban már mindent elért, amit lehetett, ezért a váltás. Petra őszintén beszélt az energiaválság okozta nehézségekről, de a debreceni és magyar úszósport jövőjéről is.

Fontos, az életét merőben megváltoztató döntésről vallott a napokban Senánszky Petra a Debreceni Búvárklub egykori uszonyos úszója. Igen, most már ezt így kell használjuk, arról pedig maga a többszörös világcsúcstartó beszélt egy kávé mellett, mi indokolta – a ha gyökeresnek nem is nevezhető változást – életének új szakaszát.

– 28 éves vagyok, az uszonyos úszásban már mindent elértem, amit lehetett. Évek óta vonzott a sima úszás is, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2018-ban az országos bajnokságon megnyertem a gyorsúszás 50 méteres számát. Akkoriban az olimpiára “B” szintet sikerült úsznom, de nem sokkal a világesemény előtt a FINA bejelentette, hogy ez a szint nem elég az ötkarikás játékokon való részvételhez, ez pedig okozott bennem egy törést, úgy éreztem, hogy csak elhúzták előttem a mézes madzagot, én pedig éppen ezért ezt nem akarom annyiban hagyni – gondolt vissza a múltra a debreceni sellőlány.

Természetesen innen már adódott a kérdés, hogy jól értem-e, olimpiai álmokat szövöget még most is kiváló úszónk? – A realitás talaján maradva, éremben nem biztos, hogy bízhatok, gyermekkoromtól uszonyos úszó voltam, ha hitetlennek tűnik is, van egy kis lemaradásom a sima úszás tekintetében, de az olimpiai részvétel az abszolút cél, sőt a váltóval vérmesebb reményeket is kitűztem magam elé – mondta bizakodva a debreceni csillag.

Elmondása szerint az edzésmunka ebben a szakágban is hasonló, mint az uszonyos úszásban, még csak a medencében sem fog kevesebb időt eltölteni, mégis teljesen más a két sportág. – A legnagyobb sebességet adó testrészem a lábam volt az uszonyos úszásnál, nyilvánvalóan az uszonynak köszönhetően, ezt viszont most át kell alakítsam, a sima úszásban ugyanis a felsőtest dominál – emelte ki mindezt Senánszky Petra, aki hozzátette olyan ez, mintha kicsit újra kellene kezdenie az egészet, szinte újra meg kell tanulnia versenyszerűen úszni.

És hogy Petra miként látja a debreceni és a magyar úszók jövőjét? – Bármelyikre is gondolok, nehéz időszak előtt állunk. Itt az energiaválság, egyéb gondok is jelen vannak, de az úszószövetség kapcsán tudni kell, olyan nagy és összetartó szervezetről van szó, mely a története során megoldott már számos nagy feladatot, harcot, gondot, problémát, most sem lesz ez másként – fogalmazott, majd hozzátette, ne felejtsük el, sok a fiatal, sok a tehetség, van jövője ennek a sportágnak.

Végül, azt volt talán a legjobb hallani tőle, hogy nagyon bizakodó, továbbra is szeret dolgozni, élvezi a mindennapi munkát, csillogó szemekkel várja a feladatokat, lehetőségeket, amit az élet elé sodor, nem nyugszik meg a két diploma mellett sem, több vasat tart továbbra is a tűzben, ahogy azt tőle az évek alatt már jól megszokhattuk.

A következő részben (október 13-án) egy élő debreceni legenda lesz a vendégem, akiről egy dolog biztosan elmondható, mindig rendkívül őszinte, amit csak lehet, ki is szedek majd belőle.

P.I.

Az eredeti írást itt találja.

BagolykaLand

Séta az 50 éves Biczó István kertben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek