MegMinden
2022-03-29

Vacsora

(velvet.hu)

A közelmúltban elvégzett kutatások például arra világítottak rá, hogy este ne együnk.

Jóformán közhelynek számít, hogy ha fogyni akarunk, akkor kalóriadeficitet kell teremtenünk, vagyis kevesebb kalóriát kell bevinnünk a szervezetünkbe, mint amennyire annak szüksége van. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a sikeres fogyás érdekében nem elég csak a bevitt kalóriamennyiséget csökkenteni – az is sokat számít, mikorra időzítjük az étkezéseinket.

A közelmúltban elvégzett kutatások például arra világítottak rá, hogy

SENKINEK SEM ÉRDEMES A KÉSŐI ÓRÁKRA HAGYNI A VACSORÁT.

Ezt azzal magyarázzák, hogy a cirkadián ritmusunk, vagyis a velünk született „testóra"  az emésztőrendszerre is hatással van. Éjszaka kevesebb nyál és gyomornedv termelődik, lelassul a bélmozgás és csökken az inzulinérzékenység is. Satchin Panda, a cirkadián ritmust kutató professzor szerint ennek evolúciós okai vannak, hiszen elődeink évezredeken keresztül nappal ettek és éjjel aludtak. Az emberi szervezet is ehhez szokott hozzá. 

Nem csupán megfázás ellen és az emésztés segítésére alkalmas. Számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak a fűszernövénynek.

Ma már azonban sokunkkal megesik, hogy késő estig ébren maradunk és akkor is falatozunk. Ennek azonban számos negatív hatása lehet az egészségre nézve.

EGY FRISS KUTATÁS EREDMÉNYEI SZERINT AZ ESTE HAT ÓRA UTÁN RENDSZERESEN ÉTKEZŐ NŐK SZÍVE ANNÁL ROSSZABB EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTBAN VAN, MINÉL TÖBBET ESZNEK.

Ez magasabb testtömegindexet és vérnyomást, hosszú távon pedig rosszabb vércukorszint-kontrollt eredményezhet. Az ezt megelőzően publikált tanulmányok pedig arra is rámutattak, hogy azoknak, akik későn vacsoráznak, nagyobb esélyük van az elhízásra és arra, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk. 

 

Az eredeti írást itt találja.

Limuzin

Megszerezte első bajnoki győzelmét a DEAC frizbicsapata

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek