MegMinden
2022-02-12

Bács Zoltán

(debsport.com)

„Az új vívóteremmel új lehetőségek nyílnak”

A Debreceni Egyetem kancellárja szerint egyértelmű volt, hogy Kamuti Jenő nevét viselje az új létesítmény, s lesznek vívópalánták, akik délutánonként megtöltik a pástokat.

Mint beszámoltunk róla, vívószakosztállyal bővült a DEAC, csütörtökön pedig átadták a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Kamuti Jenőről elnevezett új termet a Böszörményi úti Campuson. Az ünnepséget követően Prof. Dr. Bács Zoltán a Debreceni Sportéletnek elárulta, Debrecenben évszázados tradíciókkal rendelkezik a vívás.

„A vívás annak idején egyetemi sportágként indult, most pedig visszatértünk a hagyományokhoz – hangsúlyozta a Debreceni Egyetem kancellárja. – A DEAC századik születésnapja kapcsán készítettünk Sándor Mihály barátommal egy történelmi áttekintést, s arra lettünk figyelmesek, hogy a vívószakosztály az elsők között volt a klub életében. Az elmúlt évtizedben az egyetemről kiindulva alakult egy vívóklub Debrecenben, ami a város büszkeségévé vált, a sportág pedig továbbra is rendkívül népszerű a hallgatóink körében, rendszeresen rendezünk MEFOB-döntőket is. Ilyformán adta magát, hogy amennyiben biztosítjuk a megfelelő infrastrukturális hátteret, lesznek vívópalánták, akik délutánonként megtöltik a pástokat, arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy a legendás Kamuti Jenő nevét viseli az új terem. Számunkra egyértelmű volt, hogy még életében Kamuti Jenő bácsiról szeretnénk elnevezni az új termet, aki a világ vívósportjának ikonikus alakja, ráadásul ezer szállal kötődik Debrecenhez. Itt kezdte a pályafutását, róla neveztük el az egyetemi vívóbajnokságot, s elmondása szerint mindig örömmel tér vissza a cívisvárosba.”

A szakosztály már most közel negyven igazolt sportolót számlál, de a Böszörményi úti létesítmény átadásával a jövőben tovább gyarapodhat a debreceni vívók száma.

„Az új vívóteremmel új lehetőségek nyílnak az Interfencing DSC színeiben már kimagasló műhelymunkát végző edzők és versenyzők előtt, akik immár jobb körülmények között folytathatják a munkát, ez pedig a tömegbázisra is pozitív hatással lehet. A vívás már a harmincadik szakosztálya a DEAC-nak, a fejlődés pedig töretlen, a Debreceni Egyetem több mint negyvenezres hallgatói közössége kötelez minket a minőségi munkavégzésre. Azon egyetemi polgárok, akik a tanulás mellett sportolni is szeretnének, nálunk megtalálhatják számításaikat, de ha hiszik, ha nem, még mindig fennáll az igény az újabb szakosztályokra, hiszen nem vagyunk egyformák, mindenki más mozgásformát kedvel. A lehetőségeink természetesen végesek, fontos szempont, hogy a létesítményeinket gazdaságosan tudjuk üzemeltetni, de amíg lehet, igyekszünk megfelelni a hallgatói elvárásoknak, számunkra ugyanis ők a legfontosabbak.  Amikor megfogalmazódott a Böszörményi úti létesítmény ötlete, arra kértük a tervezőt, hogy a kézilabdapálya mellett a küzdősportoknak és a vívásnak is jusson hely, a délutáni edzések mellett pedig napközben az egyetemi hallgatók gyakorlati oktatásának lesz színtere a csarnok.”

P.G.

Az eredeti írást itt találja.

Lékai-Kiss Ramóna

Ezt a meccset felejtsük el

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek