Hello Lányok!
2024-01-02

Mire jó a gyógymasszázs?

A gyógymasszázs egy orvosi utasításra végzett, speciális fogásokból álló személyre szabott kezelési forma. A fizioterápia részét képezi, ezáltal pedig a gyógytorna kiegészítő terápiájának számít. Rengeteg pozitív hatása van, ráadásul nemcsak a tünetek enyhítésére, hanem a betegségek kialakulásának megelőzésére is kiváló megoldás.

De vajon mi a gyógymasszázs? Mi a fő célja és milyen esetekben alkalmazható? Ebben a cikkben minden részletes információt elárulunk a kezeléssel kapcsolatban.

Mi a gyógymasszázs?

A gyógymasszázs általában a gyógytorna részét képező kiegészítő kezelés. Természetesen olyanokon is alkalmazható, akiknek egyelőre semmilyen tünetük, azonban szeretnék elkerülni az esetleges kellemetlenségeket. Ennek során a masszőr kézzel kivitelezett, rendezett és tudatosan adagolt erejű, speciális fogásokat alkalmaz a testen. Erre az ingerre van egyfajta válaszreakció, amit fizikális gyógyhatásnak nevezhetünk. Olyan problémák esetén, mint a derékfájdalom, a becsípődés, esetleg a csípő elváltozásai, jó választás lehet ez a kezelési módszer. Ezekben is sokat segíthet a gyógymasszázs, ahogy az izmok lágyrészeinek fellazításában és a helyi keringés serkentésében egyaránt.

A speciális fogások és nyomások csökkentik a fájdalmat, oldódik a stressz, ezáltal a testünk könnyebben ellazulhat. Végre nem feszül be, nem húzódik, így idővel újra mi uralhatjuk a mozgásunkat.

A gyógymasszázs típusai

A gyógymasszázs csupán egy gyűjtőfogalom, hiszen több fajtája létezik. Ide sorolhatjuk a svédmasszázst, ami főként az izmok, az ízületi panaszok esetén lehet hatásos megoldás. Ott van továbbá a szegment masszázs, ami meghatározott, szervi, esetleg testtáji probléma esetén alkalmazandó típus, főleg az adott problémás terület szegmentjét kezelik.

Nem beszéltünk még a kötőszöveti masszázsról, aminek segítségével javulhat az érintett részt anyagcseréje, emellett pozitív hatással van a belső szervekre is. Ami pedig a csonthártya kezelést illeti, itt a csonton alkalmazott masszázs formáról beszélhetünk, ami sokszor nagyon fájdalmas, ámde hatásos megoldás.

Végül, de nem utolsó sorban a nyirokmasszázs, aminek segítségével javul a nyirokkeringést, ami hatékonyan csökkentheti a vizenyőket, ödémákat.

Milyen tünetek esetén nyújt hatásos megoldást?

Ami a gyógymasszázst illeti, számos betegségre, tünetre alkalmazható. Elő- és utókezelés gyanánt egyaránt megoldást nyújthat a kellemetlenségekre. A krónikus vénás betegségek, egyes ortopédiai betegség krónikus szakaszai, valamint reumás megbetegedések során egyaránt jó választás lehet.

Olyan kórképek kapcsán javallott még, mint az idegrendszeri panaszok, a hosszan tartó ágynyugalom, a feszes izomtónus, a nyak- és hátfájdalom, valamint a keringési problémák.

Mit érdemes tudni a gyógymasszázsról?

A gyógymasszázs az egyik legősibb, legrégebb óta alkalmazott terápiás megoldás, amivel szinte minden mozgásszervi probléma hatékonyan kezelhető. A simító, dörzsölő és egyéb speciális fogásoknak hála fokozódhat a test vérkeringése, ezáltal felgyorsulhatnak a test öngyógyító folyamatai.

A kezelés során a masszőr olyan fogásokat végez el, amik a panaszos területek kezelésre fektetik a hangsúlyt. Ez időnként enyhe fájdalommal, kellemetlenségekkel járhat, de éppen ezek miatt gyorsulhat fel a gyógyulás folyamata is.

Amennyiben rendszeresen járunk gyógymasszázsra, abban az esetben a feszes izmok fellazulnak, ami jó hatással lehet az alapvető mozgásunkra, így a gyógytorna is hatásosabbá válik. Ha pedig sikerül tapasztalt és jól képzett masszőrt választani, akkor ő biztosan sokféle fogást ismer, aminek köszönhetően személyre szabott kezelést tud alkalmazni.

Hogyan zajlik a kezelés?

Mielőtt belevágna a kezelésbe, a szakember alaposan kikérdezi a pácienst a panaszairól. Az anamnézis felállítása során igyekszik minél pontosabban lokalizálni a panaszos területet, ezáltal pedig valóban az érintett testrészt, területet tudja kezelni a későbbiekben. Amint ez megvan, jöhet a gyógymasszázs, ami főleg a svédmasszázs fogásaiból áll. Problémától függően pedig egyéb megoldásokat is alkalmazhat.

Minden esetben figyel az esetleges fájdalomra, így amennyiben egy-egy fogás fájdalmat, kellemetlenséget okoz, akkor azonnal orvosolni tudja a problémát. Az eredményt pedig akár 2-3 kezelést követően is érezhetjük, hiszen ennyi idő is elég ahhoz, hogy izmok ellazuljanak, csökkenjen a fájdalom, és fokozódjon a keringés.

Mi az NTAK adatszolgáltatás jogszabály lényege?

Eligazodni a biztosítások világában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek