Egyetemi Élet
2024-02-07

Irány Párizs!

Igazán eredményes évet tudhat maga mögött a DEAC vívószakosztályának kiválósága, Battai Sugár Katinka, aki most kezdi el a negyedik félévét a Rekreáció és életmód szakon, egyetemünk Gazdaságtudományi Karán. A debreceni tehetség utolsó utánpótlás évében korosztályának megmérettetésein és – az eddigi évekhez hasonlóan – a felnőttek mezőnyében is remekelt.

Sugár tavaly a budapesti Junior Világkupán egyéniben bronzérmet nyert, majd februárban már a Taskentben rendezett Világkupán lépett pástra, ahol a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású csapat tagjaként épphogy lemaradtak a dobogóról. Márciusban Tallin adott otthont a Kadet és Junior Európa-bajnokságnak, ahol az U20-as korosztály egyéni versenyén Sugár 5., a női kardcsapat tagjaként pedig első helyen végzett, utóbbi címet kétszer védték meg az elmúlt években. Sugi a megmérettetésen a csapat vezérévé lépett elő, a csapatversenyen az észt, lengyel, török és olasz együtteseken kerekedtek felül.
 
A DEAC vívójának ez volt az ötödik kadet és junior Európa-bajnoki aranyérme, ezen kívül a korosztályos Európa-bajnokságokon egy ezüst és két bronzérmet nyert. A folytatásban a plovdivi Junior Vívó Világbajnokságon a Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz Anna alkotta női kardválogatott aranyérmet nyert. A csapat nem mindennapi izgalmak után, Battai szenzációs fordításával 45:44-re győzte le az olaszokat a döntőben.
 
- Sosem az lebegett előttem, hogy az adott versenyen milyen eredményt érek el, a világversenyeken is igyekeztem felszabadultan vívni, az edzésen begyakorolt dolgokat megvalósítani. Ennek ellenére sokszor rágörcsöltem a megmérettetésekre, főleg a második kadét évemben tapasztaltam meg, hogy nem igazán kezelem jól a nyomást és az elvárásokat. Ez nyomot hagyott az egyéni eredményeimen, illetve akkor junior korosztályban sem úgy jöttek ki az egyéni versenyek, ahogyan az várható lett volna. Összességében azonban elégedett vagyok az utánpótlás éveimmel, mert a világkupákon jó eredményeket értem el és az esetek nagy részében meg tudtam mutatni, hogy hogyan tudok vívni. Külön öröm, hogy már juniorként is rendszeresen indultam a felnőttek mezőnyében és ott is jó eredményeket értem el – értékelte utánpótlás éveit Sugi, aki azt sem bánja, hogy csapatban sokszor ő a húzóember.
 
– Számomra ez egyáltalán nem teher, nagyobb magabiztosságot kapok a csapattól, attól, hogy nemcsak magamért, hanem értük is vívok, talán ezért tudok ennyire eredményesen vívni.
 
Sugár nevelőedzője, Dávid László szintén úgy gondolja, hogy tanítványa elégedetten hagyhatja maga mögött utánpótláséveit. – Eddig nagyon szép eredményeket mondhat magáénak, úgy nőtt ki a junior évekből, hogy kétszeres felnőtt világbajnok lett közben. Más sportolóknak szerintem ez egy teljes karrierre is elég eredmény lenne, ő azonban még csak most kezdi a felnőtt pályafutását…
 
Az eddigi legnagyobb egyéni siker a felnőttek között
 
Méghozzá nem is akárhogy kezdte el az első „teljesértékű” felnőtt évét a DEAC kardozója. Március elején az athéni Kard Világkupa volt a következő állomása a nemzetközi versenyeknek, ahol Sugár egyéniben aranyérmet nyert. Már az első asszóban, a 64 között kiemelt vívót búcsúztatott a spanyol Navarro személyében (15:13), majd a folytatásban az olasz Mormilét győzte le egy egytusos meccsen (15:14). A nyolcaddöntőben a francia válogatott Queroli 15:9 arányban maradt alul. Az éremért az egyéni világbajnok, világranglista-vezető japán Emurán keresztül vezetett az út, de Sugi ezt a meccset is hozta 15:13-ra.
 
Az elődöntőben bravúros vívással búcsúztatta az egyéni olimpiai bronzérmes francia Apithy-Brunetet egy sima, 15:9-es meccsen. Végül az aranyéremért a négyszeres egyéni világ- és hatszoros Európa-bajnok ukrán Olga Harlan következett, azonban ő sem talált fogás a debreceni tehetségen. Noha nem volt könnyű meccs, de 14:14 után Sugár egy nagyszerű, egylámpás parádriposzttal nyerte meg az aranyérmet.
 
- Már több éve az a menetrend, hogy a junior világbajnokság után az athéni világkupára megyünk, így nagyjából megvolt a rutin, hogy hogyan készülök fel a megmérettetésekre. Azt nem gondoltam volna, hogy érmet szerezhetek, illetve mivel sűrű időszak volt mögöttem eléggé kimerülten érkeztem Görögországba. Talán emiatt sikerülhetett jól a verseny, olyan fáradt voltam, hogy nem gondolkoztam semmin, csak igyekeztem felszabadultan vívni – mondta a szereplésről Sugár, ezt pedig az edzője is megerősítette.
 
 
– Szakmailag mindig is úgy gondoltam, hogy a technikai tudása és a taktikai érettsége alapján éremesélyes az ilyen volumenű versenyeken, azonban felnőttben már sokszor a mentális felkészültségen és állapoton múlik a siker. A tavaszi tényleg olyan időszak, amikor versenyről versenyre járnak a vívók, itt tényleg nem volt idő izgulni. Sugi Athénban csak a vívással foglalkozott, és már többször megmutatta, hogy ha kizárólag erre fókuszál nagyon jó teljesítményre képes, nem véletlen az sem, hogy csapatversenyeken általában ő válik húzóemberré. Kicsit meglepett az aranyérem, de korábban a csapatversenyeken már az összes athéni ellenfelét megverte, csak ott az egyéni vívások nem kerülnek annyira reflektorfénybe – mondta Dávid László.
 
Csapatban is remekeltek
 
A júniusi, krakkói Európa Játékokon, - amely az Európa-bajnokság is volt egyben – Sugár, Katona Renátával, Pusztai Lizával és Szűcs Lucával csapatban bronzérmet nyert. A lányok világbajnoki címvédőként kiemeltként a negyeddöntőben vívtak először, ott fölényesen győztek a görögök ellen. Ezt követően a végig vezető olaszoktól öt találattal kaptak ki, így zárásként a bronzéremért mérkőzhettek meg a bolgárokkal, akik ellen végül 45:40-re nyertek. Júliusban a csapat a milánói vívó-világbajnokságon megvédte bajnoki címét, miután Sugár és a becserélt Márton Anna vezérletével héttusnyi hátrányból fordítva 45:38-ra legyőzték a döntőben a franciákat.
 
 
- Az edzésmódszereim nem változtak lényegesen a 2022-es évhez képest, de a mentális felkészülésre nagyobb hangsúlyt fektettem, mert a felnőttek között már nagyon sok múlik ezen is. Egyébként mindig csak a soron következő versenyre koncentrálok, hogy a szezon többi megmérettetése és az azokon való gondolkodás ne befolyásolja a teljesítményemet – mondta Sugár, aki november elején az algíri Női Kard Világkupa versenyen a legeredményesebb magyar résztvevő lett, miután a legjobb 64 között először 15:12-re legyőzte a koreai Kim Jiyoungot, majd a 16 közé jutásért 15:11-re a francia Noutchát.
 
- A világbajnoki aranyat megszerezni is nagyon nehéz, nemcsak megvédeni – mondta a címvédéssel kapcsolatban Dávid László. – Az első aranyérmet megpróbálták úgy beállítani, hogy véletlen kifutott eredmény volt, ezt érzékeltették a lányokkal és az edzői stábbal is. Milánó előtt úgy éreztük, hogy a lányokban is benne van a dac, hogy megmutassák mire képesek.
A csapat egyébként nagyon pechesen szerepelt tavaly a világkupákon, de szerencsésen jött ki, hogy Milánó előtt csapatban bronzérmet nyertek az Európa-bajnokságon, a világbajnokságon pedig megint jött a tűzijáték.
 
Díjazzák az eredményességet
 
A DEAC kiválóságának páston nyújtott eredményeit a sportágon kívül is értékelték, számos jelölést és díjat kapott a tavalyi évben. Többek között a dehir.hu szavazásán ő lett az év embere, áprilisban a MEEFOB Feszt egyik nagykövete lett, majd októberben őt választották a Jövő legértékesebb sportolójának a Sport Forum Awards rendezvényén.
 
Decemberben a Magyar Vívó Szövetség őt választotta az Év női vívójának, emellett a 2023-as Év Sportolója gálán a női kardcsapattal (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) bekerültek a legjobb tíz listájára az Év csapata (egyéni sportágak csapatai) kategóriában.
 
- Minden díjnak és jelölésnek nagyon örülök, főleg azért, mert ebből is látszik, hogy egyre népszerűbbé válik a sportágunk és az eredményeket követik az emberek – mondta Sugár.
 
A DEAC vívóinak vezetőedzője, Dávid László szintén számos díjat kapott az utóbbi években, a Magyar Edzők Társasága, az utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői őt választották a hónap utánpótlásedzőjének 2022 januárjában, illetve tavaly októberben Hajós Alfréd-díjat vehetett át Debrecen polgármesterétől, Papp Lászlótól.
 
– A díjak nagyon fontosak, de mindig kiemelem, hogy ezeket a tanítványaimnak köszönhetem, mert ilyen jó tanítványok nélkül nem tűnnek ki az edzők sem. Ez a vívásra kimondottan igaz, itt egymás nélkül nem tudnánk érvényesülni; felnőtt olimpikonoknál is az edzés legfontosabb részét képezi az iskolázás, ahol az edző és a sportoló technikai és taktikai elemeket gyakorolnak egymással. Örülök, hogy előtérbe került a sportágunk Debrecenben is, megéltem azt a korszakot, amikor csak a helyi erők tartották életben a vívást. Most már sokszor megismernek és megállítanak minket az utcán, érdeklődnek a felkészülésről, illetve a terembe újonnan érkező gyerekeknek is van már elképzelése arról, hogy hogyan is működik a sportágunk.
 
Tokió után Párizsban is ott lehetnek
 
Az idei évben minden sportoló szeme előtt az ötkarikás játékok lebeg legfőbb célkitűzésként, Sugi és a kardcsapat pedig jó úton járnak, hogy ismét olimpiai résztvevők lehessenek.
 
- Az olimpiai kvalifikáció elég speciális a vívásban, az év összes nemzetközi eredménye beleszámít, nagyjából a felénél járunk most. A női kardcsapat jelenleg kijutó helyen várja a többi versenyt, február elején Limába utazunk a világkupára, márciusban Athénban lesz a versenysorozat következő fordulója, az utolsót pedig március végén Belgiumban rendezik, a kvalifikáció utána lesz hivatalos. Az utazó csapatot júniusban jelöli ki a szövetség, az edzők pedig a verseny előtt néhány héttel tudják meg, hogy a csapattal tarthatnak-e – sorolta Dávid László, aki a 2021-es olimpiára nem tudott kiutazni tanítványával.
 
 
– Az, hogy 2021-ben kijutottak a lányok az olimpiára csodálatos dolog volt, a magyar női kardcsapat először kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra – vélekedett az edző. És hogy ő mit vár majd Sugitól, ha összejön a kvalifikáció Párizsra?
 
– Tavaly voltak nagyon jó eredmények, amikre jó visszagondolni, ilyen a felnőtt világbajnoki cím, az Európa-bajnoki bronzérem és a junior világbajnoki címvédés is. Ezek mind azt igazolják, hogy jó úton haladunk, ugyanakkor vannak olyan eredmények, amik kicsit lehettek volna jobbak is, ezek a földön tartanak minket. Azt szeretnénk, ha Sugi kicsit mentálisan előrébb tudna lépni, de összességében már most egy komplex vívónak számít mentálisan, technikailag és taktikailag is. Ennek ellenére a kardcsapat nagyon fiatal, Sugi a legfiatalabb a maga húsz évével, de a legidősebb tag is huszonnyolc éves. Nem szoktunk rájuk terhet rakni, tudjuk milyen képességű sportolók, de kétszeres világbajnokokat nem úgy szoktunk kiküldeni a pástra, hogy a részvétel a fontos. Persze az a lényeg, de azt szoktuk nekik mondani, hogy mindenki igyekezzen kihozni magából a maximumot. Szerintem ha ugyanazon a szinten tudnak teljesíteni mint a világbajnokságokon, akkor nagyon nagy örömet tudnak majd okozni a hazai szurkolóknak.
 
Battai Sugár osztozott edzője véleményében az olimpiát illetően:
 
- Nagyon fiatal csapat vagyunk, úgy gondolom bármi is lesz az olimpián az nagyon jó lépcsőfok lesz a csapat szempontjából. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy a nemzetközi porondon nem feltétlen a fiatalok vannak éremesélyes pozícióban. Vannak olyan harminc év fölötti vívók, akik lehet, nem birtokolják ugyanazt a technikai tudást, mint mi, de fejben jobban ott tudnak lenni a páston, mert már nagyobb versenyrutinnal rendelkeznek – mondta a DEAC kardozója, aki kitért a közönség szerepére is.
– 2021-ben a koronavírus-járvány miatt üresek voltak a lelátók az olimpián, az kicsit sivár volt, nagyon várom már, hogy milyen lesz a párizsi olimpia ilyen szempontból. Milánóban például nagyon jó volt a hangulat, hallottuk a magyar szurkolókat is.
 
Megszokták a sok utazást
 
Dávid László Battai Sugár mellett rengeteg gyerekkel foglalkozik a DEAC vívószakosztályának edzőjeként, így arról is beszélt lapunknak, hogy hogyan tudja összeegyeztetni világbajnok tanítványának versenyszezonját a klub életével.
 
- Az évek során hozzászoktunk Sugi menetrendjéhez, ami többek között abból áll, hogy egy héten háromszor, kedden, szerdán és csütörtökön Budapesten vagyunk a válogatott keretedzésein. Sugi ilyenkor keddtől csütörtök délutánig Pesten van, én viszont minden nap visszajövök Debrecenbe, hiszen délután itt kell edzéseket tartanom – mondja Laci, aki ennek ellenére úgy gondolja, hogy nekik bevált ez a megoldás.
 
– A vonaton is igyekszünk hasznosan tölteni az időt és képezni magunkat, Sugi a vizsgáira készül, én általában nyelvet tanulok, nem bánjuk az ingázást, mindketten szeretünk a cívisvárosban élni. Sugár a keretedzéseken kívül debreceni szakemberekkel dolgozik, Orosz Róbert a pszichológusa és Farkas Tamás az erőnléti edzője. A DEAC edzésein nagy segítségemre vannak a munkatársaim, Bíró Dávid, Dezső Tibold és Kontor Zsolt, illetve Osváth Ricsi is sokat segít a kicsiknek. Ennek ellenére nálunk is edzőhiány van, főleg úgy, hogy sokszor hetekre kiesek a világversenyek miatt.
 
Az azonban mindenképp örömteli, hogy az eredmények azt igazolják, jó munkát végzünk. A DEAC utánpótlásának színvonala hazai viszonylatban nagyon jó, Kónya Csenge például junior világkupákat nyert. Emellett reményeink szerint két sportolónk is éremeséllyel indulhat Párizsban; míg Sugi várhatóan a kardcsapat tagjaként vehet részt az ötkarikás játékokon, addig Osváth Richárd a kerekesszékesek között bizonyíthat majd a paralimpián – zárta a beszélgetést Dávid László.
 
Vona Lilla, fotó: Schuszter Bálint, Csontos Máté

Hajdú Péter

EUG2024: hatalmas mezőny, izgalmas „sporttavasz”

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek