Egyetemi Élet
2023-11-13

Kapcsolatépítés, karriertanácsadás, álláslehetőség

Közel nyolcvan kiállító, kis-, közép- és nagyvállalatok képviselői, állásközvetítők, karriertanácsadók, fejvadászok, pszichológusok, grafológusok várták az érdeklődőket október végén a Debreceni Egyetem őszi Állásbörzéjén és karriernapján.

Debrecen város gazdaságának növekedése újabb piaci szereplőket vonz a városba, ők pedig új munkavállalókat keresnek, akik közül sokan az egyetem falai közül kerülhetnek ki. Az a „híd”, amely a munkaerőpiaci folyamatok és az oktatás, képzés között évek óta épül, mára igen látványossá vált, hiszen az oktatási intézmények egyre inkább igyekeznek képzési palettájukat a munkaerőpiaci igényekhez igazítani. A színvonalas oktatás versenyképes tudást biztosít, amellyel akár nemzetközi színtéren is tudnak érvényesülni a hallgatók. A nemzetközi környezet pedig egyáltalán nem biztos, hogy külföldet jelent, hiszen ma már számtalan nemzetközi cég van jelen a városban, akik évről évre nagyobb számban vannak jelen a rendezvényen. A nemzetközi színvonalhoz az egyetem 7500 külföldi hallgatója is hozzájárul, akik egyre többen érkeznek az állásbörzére. Ők a legtöbb cégnél kiváló esélyekkel pályázhatnak, amennyiben angolul beszélnek, azonban egyre több vállalat kéri a magyar nyelvtudást is.
 
 
A szervezőknek évek óta feltett szándéka, hogy ne csak munkalehetőségekért jöjjenek el az állásbörzére a látogatók: szakmai gyakorlatokat kínáltak az egyetemistáknak, friss diplomás programokat és vállalati ösztöndíj-lehetőségeket a most végzőknek, önkéntes munkákat és külföldi ösztöndíjakat pedig azoknak, akik külföldön akarják kipróbálni magukat és a tudásukat.
Akik pedig azt sem tudják, hogyan induljanak el a munkaerő-piacon, annak megtanították: szakemberek megnézték az önéletrajzukat, beülhettek egy próba-állásinterjúra, beszélgethettek pszichológussal és grafológussal az önismeretről, vagy kereshettek maguknak egy fejvadászt, aki megtalálja számunkra a megfelelő munkahelyet.
 
 
A rendezvény megnyitóján Bartha Elek oktatási rektorhelyettes azt hangsúlyozta, hogy az állásbörze még mindig az a rendezvény, ahol a személyes találkozásra, a kapcsolatteremtésre nyílik lehetőség. Ennek pedig megvan az előnye, még az online világ jelentőségének növekedése mellett is. Mivel egy ilyen rendezvényen akár egy felvételi elbeszélgetésre is sor kerülhet, jelentősen lerövidül az az idő, amelyet az álláskereső a megfelelő pozícióra való jelentkezéssel eltölthet.
 
Csont István, DEHÖK elnök, pedig azt emelte ki, hogy a Debreceni Egyetemen nem csak azért jó diáknak lenni, mert a képzés színvonalas és a szabadidős programok érdekesek, hanem azért is, mert az egyetem végzéskor sem engedi el a hallgatói kezét: például az állásbörze megszervezésével segít mindenkinek megtalálnia a helyét a munkaerő-piacon, illetve fellelni olyan egyéb lehetőségeket, amelyek nagyban növelhetik az elhelyezkedés esélyeit.
 
Pogány Emese, fotó: Löki Viktor

A Carson Coma és Lee y nyerte a fődíjat a Magyar Klipszemlén

Semsey Dávid

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek