Egyetemi Élet
2022-07-05

Eljön az éjfél, ragyog a holdfény

Május végén került megrendezésre immáron 46. alkalommal a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának méltán híres programsorozata, az Éjféli Koncert. Az eseménynek most is a Liszt terem adott otthont.

Az estet a több mint öt évtizedes múlttal rendelkező Balmazújvárosi Ifjúsági fúvószenekar, a Bekton Concert Band indította. A jellegzetes türkizkék egyenruhában feszítő tagok között egyaránt megtalálható profi és amatőr zenész is. A formáció repertoárja a legszélesebb közönségigényt kielégítve, a klasszikus fúvós muzsikától a mai modern feldolgozásokon keresztül, az ismert filmzenékig terjed.
 
 
A karnagy Bekker Gyula elmondása szerint évente 40-50 fellépésük van, amelynek felét külföldön teljesítik. Koncerteztek már számos Európai országban: Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Luxemburgban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Svájcban, valamint Kínában is. A produkció lezárásában John Lennon Imagine című dalának feldolgozását hallhattuk, melynek üzenete újból nagyon aktuális lehet, továbbá egy jellegzetes balkáni, illetve ír zenét.
 
A Bekton zenekar előadása után a Kelet Brass Band fergeteges műsora következett. A hat főből álló formáció több országos és nemzetközi utcazene verseny első helyezését és közönségdíját tudhatja magáénak. Különleges show műsorukat hatalmas érdeklődéssel fogadták Szlovákiában, Romániában, Ausztriában, Hollandiában és Belgiumban is. Az Éjféli Koncerten elhangzott kettő fantasztikus Korda Gyuri bácsi, Balázs Klári remix: a nyolcvanas évek óta a szerelmesek nagy kedvence a Mamma Maria, valamint az örök klasszikus a Reptér. Az est hangulatát még tovább fokozta a Coffin Dance (koporsós mém) zene remek átdolgozása.
 
 
A két kiváló fúvós formációt a Dumaszínház és a Showder Klub állandó fellépője Musimbe Dennis stand up comedy-je váltotta. Jó volt egy kis pihenés a nagy zenélések közepette, ezentúl megtudhattuk Dennis szórakoztató előadásából, hogyan kell romantikus lánykérést szervezni Párizsban az Eiffel-torony tetején, milyenen szépségei vannak a kis gyermekes családi életnek, s hogy kollégája Hadházi Laci mit tenne ha megnyerné a Hatos Lottót.
 
A vendégfellépők sorát Magyarország legismertebb pop-swing zenekara a Swing á la Django zárta. Különleges stílusötvözetet teremtettek azzal, hogy zenéjük hangzásában harmóniára talál a pop zene keverve a magyar autentikus folklór zenével, a francia manouche swinggel és az argentin bossanovával.
 
 
Ezen stílusok mixének eredménye ez az általuk hungarian django swing-nek nevezett egyedi stílus. A produkció egytől egyig saját számokat tartalmazott, de a számok közben mindig nagyhangsúlyt kapott a zenészek magán kis jamelése, örömzenéje. A zongorista mesteri játéka egészen lenyűgöző volt, számomra ő volt az abszolút kedvenc, továbbá a Junior Príma Díjas hegedűművész, Ifj. Sárközy Lajos is bámulatos profizmussal játszott. Összeségében egy nagyon izgalmas, zseniális műsort láthattunk a Swing á la Django banda előadásában.
 
A műsorszámok között kétszer volt egy-egy nagyobb szünet, amikor is értékes tombola nyereményekben részesülhettek a szerencsés vendégek. Libris könyvutalványtól kezdve, masszás kuponon át, akár strand belépőt is lehetett nyerni. A két konferanszié, műsorvezető vitte a showt, nagyszerűen fenn tartották a kitűnő hangulatot.
 
Az esemény fő attrakciója, a tényleges Éjféli Koncert pontban tizenkettőkor kezdődött. Az est házigazdája és főszervezője, a végzős Karmester-Fúvószenekari karnagy MA szakos Varga Krisztián volt, aki a DE ZK HÖK elnöke is. A hallgatók előadásában humoros jeleneteket láthattunk a kar életéből egy pár zenés intermezzoval, poénos játékkal színesítve. Itt jegyezném meg, hogy igazán prímán szólt Nina Simons Feel Good című számának feldolgozása a végzősök prezentálásával.
 
 
A produkcióba közreműködött és Duffek Mihály zongoraművész, egyetemi tanár, aki az Éjféli Koncert alapítója is egyben. Az ő előadásából megtudhatta a tisztelt publikum, hogy húsz év múlva milyen modern és korszerű eszközökkel állnak majd a zene szakos hallgatók rendelkezésére.
 
Az műsor fináléja, az Éjféli Koncert Himnusza volt, melyet a már fentebb említett Varga Krisztián írt és komponált. A fenomenális dalt a hallgatók egy nagy zenekarként adták elő.
 
Pótor Balázs, fotó: Mocsári Anna, Csontos Máté, Atomic Média,

Érmes helyezések a vidékbajnokságon

Új játékos a DEAC hátvédsorában

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek