Egyetemi Élet
2022-09-05

Aranycsapat Emlékfa

A Debreceni Egyetem és az Aranycsapat Testület képviselői Erdélyben, Székelyudvarhely után további két helyszínen ültettek Aranycsapat Emlékfát a nemzeti összetartozás jegyében.

A kezdeményezés 2018. augusztus végére nyúlik vissza, amikor az első fát elültették Székelyudvarhely főterén. Azt követte következő évben a Debreceni Egyetem Sporttudományi Központja előtt álló Buzánszky Jenő szobor melletti fa és jelölőkő avatás. A járványhelyzet miatt a faültetések is leálltak, de ígéret volt az egyetemi vezetés részéről, hogy tovább támogatják a határon túli magyar közösségekbe történő összetartozást jelképező szimbólum elhelyezését.
 
Július legvégén került sor a következő fa elültetésére, Csíkszentdomokoson a Buzánszky Jenő Sportközpont mellett. Az egyetem részéről részt vett az ünnepségen Prof. Dr. Jávor András rektori főtanácsadó, a DEAC elnöke. Beszédében kifejtette milyen fontos ebben a nehéz helyzetben a magyar nemzet összefogása és a határon túli magyarok segítése az anyaországból. Kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem több határon túli képzést indított és tervez indítani, ezáltal is segítve a magyar fiatalok továbbtanulását.
 
 
Dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke elmondta milyen fontos az Aranycsapat emléke, a világ minden pontján ismerik Puskás Ferencet. Buzánszky Jenő életében pedig folyamatosan járta Erdélyt, hogy segítse a külhoni sportrendezvényeket és egyesületeket, ezért Tiszteletbeli Székely címet is kapott.
 
Az ünnepségen részt vett a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa részéről Kulcsár Zsolt Levente alapító-ötletgazda, Kozma Mihály és Magyar Zoltán fővédnökök. A Hallgatói Önkormányzat részéről Sánta János, DEHÖK Sportbizottság elnök és Macsuga Péter, DEHDK nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök. Csíkszentdomokos önkormányzata részéről Karda Róbert, polgármester és Binder Levente, a Buzánszky Jenő Sportközpont vezetője. A résztvevők a faültetés után megkoszorúzták Buzánszky Jenő emléktábláját és megnézték a Tenyeres Talpacskák tánccsoport előadását.
 
Az erdélyi projekt következő állomása Farkaslaka volt, ahol Buzánszky Jenő díszpolgár volt és a tavaly átadott Sportbázis is Jenő bácsiról van elnevezve. A sportbázis mellett került elültetésre a negyedik Aranycsapat Emlékfa.
 
A tölgyeket a Debreceni Egyetem Botanikuskert igazgatója, Papp László ajándékozta a küldöttségnek. Az ünnepségen Dr. Lomnici Zoltán azzal kezdte beszédét, hogy ez a tölgyfa magyar földből magyar földbe került. Nagyon fontos szerinte, hogy az itt élők is érezzék, hogy valóban összetartozunk és az Aranycsapat emléke, sikerei is összekötnek bennünket.
 
 
Kulcsár Zsolt beszédében ismertette, hogy a projektet tovább folytatják és a jövőben a felvidéki Királyhelmecen, valamint a kárpátaljai Beregszászon is elültetik az összetartozást jelképező tölgyet, a közelebbi és távolabbi terveket illetően további Kárpát-hazai, külhoni helyszínek is szerepelnek.
 
Az eseményen részt vett Farkaslaka önkormányzata részéről Kovács Lehel polgármester és Jakab Zoltán, a Buzánszky Jenő Sportbázis egyik megálmodója, székelyföldi sportvezető. A faültetés után a vendégek megcsodálhatták a Farkaslaki Virgonc Néptánccsoport és a Lengyeltótiból érkező Ördöngös Táncegyüttes ünnepi műsorát. Az ünnepség zárásaként Sánta János és Jakab Zoltán koszorút helyezett el a sportbázis előterében, Buzánszky Jenő portréjánál.
 
Ide tartozó, ezzel szervesen összefüggő hír, hogy a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa sorsolási ceremóniáját szeptember 26-án a Nagyerdei Stadion Red & White Pub-ban rendezik a szervezők, meghívott különleges vendégekkel együtt, többek között egyetemi- és sportvezetők társaságában megtekintésre kerül élő-egyenes adásban a magyar-olasz UEFA Nemzetek Ligája sorsdöntő labdarúgó találkozó.

Nívós sakkversenyt rendeztek

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek