Egyetemi Élet
2023-05-12

Vad Fruttik – Nagyerdei Víztorony, május 13. Szombat

Reméljük, a zenekar egy fanatikus rajongója sem sértődik meg, ha azt állítjuk, hogy a Vad Fruttik nyugodtan indulhatna a Furcsa és Értelmezhetetlen Nevű Zenekarok versenyén. Történetük a régmúltba nyúlik vissza. Ezen a néven már 1996-ban elkezdtek dolgozni, még pelyhes állú ifjoncok voltak és máris sikerült szerződést kötniük egy kiadóval.

A tervezett lemez felvétele előtt azonban egy hónappal a kiadó felbontotta velük a kontraktust, a nagy remények mentek a levesbe, a banda tagjai pedig csalódottságukban szanaszét széledtek.

2005-ben újra nekiláttak, új dalokkal és új lendülettel vetették bele magukat a munkába. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően lehetőségük nyílt arra, hogy három dalt rögzítsenek a Magyar Rádió 8-as stúdiójában. Ezek közül az egyik, a Szerelmes dal aztán szinte egyik napról a másikra lett sláger. Ebben a dalban a Kispál és a Borz féle alterockot jó ízléssel keverték valami laza, jazzes hangulattal úgy, hogy közben még a jó popsláger kritériumainak is megfelelt.

Első albumuk, a Rózsikámnak digitálisan elsöprő sikert aratott. Olyan számok szerepeltek rajta, mint a Sárga Zsiguli, melynek refrénjétől vagy falra másztak az emberek vagy éjszakába nyúló bulikon üvöltötték teli torokból. Ott volt még remek videóklipet kapó Nekem senkim sincsen, melyre bevallottan az egykori dalszerző-énekes, Máthé Péter világa volt hatással.

Likó Marcell énekes úgy lett karizmatikus színpadi figura, hogy közben az utcán valószínűleg simán elmentél volna mellette. Ő volt a srác a szomszédból, az amúgy átlagosnak tűnő ember, aki minden gondolatát, fájdalmát és örömét belepréseli az általa írt szövegekbe. 2006-ban két alapítótag távozása után a Hock testvérek, Attila és Zoltán csatlakozásával vált teljessé a csapat. Rajtuk kívül még Kerekes Gergely és Győrffy Gyula alkották ekkor a zenekart.

A Vad Fruttik országos szinten kezdett koncertezni és kedvezett nekik az is, amikor a Petőfi Rádió 2007-ben műsorstruktúrát váltott. Ekkoriban rengeteget hallhattuk rotációban játszott dalaikat, ez is jelentősen hozzájárult népszerűségük növekedéséhez. Pezsgő időszak volt ez sok olyan előadó számára, akiket korábban rádiók közelébe se engedtek. Ma már elképzelhetetlen az a fajta szabadság, az a fajta műfaji sokszínűség – mármint rádiókban -, amit ez az adó akkoriban kínált.

Marcellék meneteltek, kreatív alkotói korszakukat élték, akadt ihlet és ötlet bőven, jöttek az albumok sorban. Az Egy éjszaka Bohémiában, a Fénystopposok, a Darabok és így tovább…

Pár éve valamelyest lelassultak, ami a kiadott anyagok számát illeti, hiszen a 2018-as Szabad.vagy után hosszú szünet következett. Tavaly decemberben jelent meg az Elválaszt című anyag, melynek megjelenésekor bejelentették, hogy a Hock Brothers és Győrffy Gyula kilépnek a bandából. Kemény dió, amikor olyan alapemberek távoznak, akik oroszlánrészt vállaltak a csapat életművének felépítésében. Likó azonban megrázta magát, újjászervezte a Fruttikat és idén tavasszal turnéra indultak, ennek során látogatnak el most hozzánk.

A basszusgitárt a Dexter néven közismert Fejér Dániel pengeti, aki egyébként az ország egyik legjobb stúdiójának tartott Supersize Recording stúdióban is tevékenykedik. Az elektronikai varázslatokért iamyank felel, őt sem nagyon kell bemutatni a nagyközönségnek. Az Elválaszt lemez az ő produceri munkáját dicséri. A dobok mögött pedig Tokár Gábor ül, aki saját produkciót is visz Ficture néven. Ebben az elektronikus hangzásokat keveri az élő dobokkal.

Ismerve Likó Marcell elhivatottságát, nem kétséges, hogy ütőképes új csapatot szervezett maga köré. A koncerten elhangzanak majd a régi, jól ismert dalok frissített verziói éppúgy, mint a legújabb dalok. Fanatikus rajongóknak kötelező, akik pedig még valamilyen rejtélyes oknál fogva nem ismernék a bandát, menjenek el most és fedezzék fel őket!

Lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítések tervezése indul Debrecenben

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek