Debrecen
2024-03-19

A jövőképesség szolgálatába helyezzük a szakképzést

Közös rendezésű kiállítást- és konferenciát szervez a KKV szektort megcélozva, az EDC Debrecen, a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum. Sikeres volt a JövőKép Expo-t megelőző szakmai tanácskozás a DSZC Központi Munkaszervezetében megvalósult szakmai fórumon, kedden, amelyen Hajdú-Bihar Vármegyei kis- és középvállalkozások képviselői vettek részt.

Szakmai tanácskozást tarott közösen az EDC Debrecen, a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum. A keddi program az április 4-én megrendezendő „JövőKép Expo - Képzés és Karrier a KKV Szektorban” című kiállítás- és konferenciát megelőző beharangozó szakmai tájékoztató fórumaként valósult meg. A résztvevők több megközelítésből is hallhattak Debrecen gazdaságáról, humánerőforrás-utánpótlás támogatási programokról, valamint szakmai és képzési együttműködési lehetőségekről.

A hagyományteremtő szándékkal idén életre hívott kiállítás és konferencia célja a szakképzési centrum, a helyi kis- és középvállalkozások és a tanulók közötti szakmai és képzési együttműködés megerősítése. A rendezvény lehetőséget teremt majd a vállalkozásoknak bemutatkozni és toborozni, míg a tanulók számára egyedülálló alkalmat kínál majd a szakmai ismereteik elmélyítésére és a lehetséges karrierlehetőségek felfedezésére. A program kiemelten hangsúlyozza a szorosabb szakmai együttműködés fontosságát a szakképzés és a vállalkozások között, elősegítve ezzel a sikeres karrierépítést a KKV szektorban.

A szakmai fórumon mintegy 50 kis- és középvállalkozás vett részt.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, napjaink egyik legfontosabb kérdése a jövőképesség, - a városban, a gazdasági szereplők között és az ember mindennapi életében. A jövőképesség szolgálatába helyezzük a szakképzést – jelentette ki, hiszen technológiai újítások vannak jelen, modernizációról, mesterséges intelligenciáról, Ipar 4.0-ról, Ipar 5.0-ról beszélünk, azonban az emberi szerep kulcsfontosságú. Az emberek, szakemberek minőségi kihívása adott, kiemelt feladatunk, hogy ebben segítsünk. Debrecen egy virágzó, folyamatosan gyarapodó város, ahol a gazdasági növekedés példaértékű. Egy szellemi központ volt mindig is a történelemben, ma a mindennapokban ehhez már kiváló gazdasági központtá is kinőtte magát. A Debreceni Szakképzési Centrum a versenyképesség érdekében igyekszik tenni a kezdetektől fogva, ezt a felvételi eredmények is folyamatosan megerősítik, idén újabb 5%-os növekedésről lehet beszámolni a jelentkezéseket tekintve. A szakképzési centrum széles dimenzióban biztosít lehetőségeket a piaci igények támogatására. Tirpák Zsolt a keddi szakmai fórum által előrevetített JövőKép Expo – Képzés és Karrier a KKV Szektorban című rendezvényt is bejelentette. Elmondta, a négy partner összefogásában megvalósuló program a kis- és középvállalkozók számára kínál majd bemutatkozási lehetőséget. Tudnivaló, hogy a nagyvállalatok professzionális HR stratégiával rendelkeznek, amely a KKV szektor számára nem mindig rendelkezésre álló erőforrás. Kiemelte, az expo célja, hogy a KKV-k találkozhassanak a diákokkal, egyrészt duális együttműködés kialakítása, másrészt pedig végzett, bizonyítvánnyal rendelkező fiatalok megismerése érdekében. Ez a rövidtávú, azonnali cél, de az expo egy hosszútávú, rendszeres program kezdete is, amellyel a DSZC szeretne egy párbeszédet, monitoring programot létrehozni a kis- és középvállalkozásokkal. Tirpák Zsolt úgy fogalmazott: „a cél, hogy a sikeres pályaorientáció sikeres karrierprogram legyen”, mivel úgy véli „a jövőképesség egyet jelent a versenyképességgel”.

Az eseményen  Papp László polgármester is köszöntötte a KKV szektor képviselőit, beszédét egy rövid történeti visszatekintéssel kezdte. Elmondta, ha visszatekintünk az elmúlt évtizedre, látható, hogy az elmúlt 10 év történései messze túlmutatnak a jelenen, a város olyan gazdasági fejlődésen, egy olyan gazdasági transzformáción megy keresztül, amely nagyon kevés város számára adatik meg. Ez rengeteg lehetőséget, kihívást és feladatot kínál a város számára. Hangsúlyozta, bár kiemelt fókuszterület a város számára a KKV szektor, az elmúlt időszak a nagyvállalatok érkezéséről, letelepítéséről szólt, ugyanakkor megmaradt a fókusz a helyi vállalkozások támogatásán, a város mentorációval is segíti őket, hiszen fontos kérdés, hogy a fejlesztési források hogyan hasznosulnak, hogyan épülnek be a kis- és középvállalkozások életébe. Kijelentette, hogy a KKV szektor versenyképességét kell javítani, hiszen a multinacionális vállalatok „hatalmas gépezettel, HR hadsereggel, brand-del” keresik a legkiválóbb munkaerőt. Ugyanakkor nagy a merítési kör, hiszen több mint 12 ezer tanulót számlál a DSZC tanulói bázisa. Ennek kapcsán köszöntet mondott a DSZC-nek és intézményeinek munkájáért, hiszen akárcsak a Debreceni Egyetem, folyamatosan bővül és megújul az igényeknek megfelelően. Papp László polgármester elmondta: az adottságok rendkívül jók, kérdés, hogy mennyire tudunk élni ezzel.

Úgy véli, a négy partner által megvalósuló program új korszakot nyit a nagyrendezvények életében, hiszen ilyen jellegű, ilyen volumenű rendezvény eddig inkább többnyire a nagyvállalatok bevonására fókuszált. A város azon dolgozik, hogy a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások felkészüljenek az új kihívásokra, hogy a termelési folyamatokba, a szolgáltatási körbe sikeresen be tudjanak kapcsolódni.

A köszöntőket követően szakmai tanácskozás következett, a KKV szektor képviselői Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetőjének; Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának, Balogh Károly, a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei szervezetének elnökének, valamint Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatójának előadásait hallgathatták meg. Lehetőség volt interaktív részvételre, kérdésekre.

Az eseménynek kiemelt célja volt bemutatni az április 4-ei program kereteit, az Expo megvalósításának tervezett lépéseit, kiemelni a résztvevő cégek számára a rendezvény különlegességét, valamint hangsúlyozni a duális képzésben való együttműködés fontosságát és lehetőségeit is.

A „JövőKép Expo - Képzés és Karrier a KKV Szektorban” című rendezvény 2024.04.04. csütörtökön, 10 és 17 óra között várja majd a látogatókat a Kölcsey Központban.

Ő lehet az új James Bond

Debreceni fiatalok filmes sikere

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek