Debrecen
2024-02-06

Újabb karrierhét vette kezdetét a Debreceni Szakképzési Centrumban

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester előadásával folytatódott február 6-án reggel a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum február 5-én kezdődött karrierhete. A diákokra váró számos hasznos és érdekes program mellett az intézmény partnerei egy vállalati kerekasztal- beszélgetésen is részt vehettek.

A Debreceni Szakképzési Centrum kezdeményezésére mind a 11 intézményben megvalósul a Karrierhét nevű programsorozat, hagyományteremtő szándékkal. Ezeknek a célja, hogy minden iskolában legyen egy olyan hét, amikor interaktív programok, önfejlesztő előadások várják a fiatalokat, amelyek hozzásegíthetik őket a
régióban rájuk váró karrierlehetőségek kiaknázására.

Ez a hét az iskolák életében kifejezetten élményekkel és újdonságokkal teli. A centrumvezetés célja a karrierhét megálmodásakor az volt, hogy egy olyan programsorozatot valósíthassanak meg az iskolák, ahol hasznosítható tudást szerezhetnek a diákok, és ami akár megerősítheti őket az iskola és a szakválasztásban, illetve felvértezi
őket a munka világában hasznosítható tudással. A hét ötletét a centrum adja, de tartalommal az iskola tölti fel, annak érdekében, hogy a tanulók minél alaposabban megismerjék és felfedezzék a szakmájukban rejlő végtelen lehetőségeket. 


A karrierhetek egyik célja az is, hogy felhívja a tanulók figyelmét arra, hogy a kapcsolatépítés, a kapcsolati tőke megszerzése is kiemelt fontosságú a jövőre nézve. Fontos megjegyezni azt is, hogy a szakma folyamatosan változik, ezért a diákoknak nyitottnak is kell lennie az innovációkra, újításokra. Legalább ilyen fontos tényező
a személyes készségek és kompetenciák fejlesztése is, pl. a csapatmunka, a kommunikáció vagy a problémamegoldó készség. Fontos felismerniük a tanulóknak, hogy ki kell lépniük a komfortzónából, és megismerni saját képességeiket, hogy reális célokat tűzhessenek ki maguk elé.

– Megtelt a tornacsarnok iskolánk tizedik, tizenkettedik és tizenharmadik évfolyamának tanulóival. Talán nekik a legfontosabb, hogy hallják a mai előadást és a kerekasztal-beszélgetést – mondta dr. Barcsa Lajos, a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója az eseménysorozat hivatalos megnyitóján. – A tizedikesek egy fontos választás, egy mérföldkő előtt állnak, hiszen az ágazati alapvizsga letétele után, megkezdve a szakmai képzést, duális képzésben helyezkedhetnek el, és erről a képzési formáról fontos információkat kaphatnak. A tizenkettedikesek az előrehozott érettségi előtt, a tizenharmadikosok az életbe való kilépés előtt állnak, így számukra is nagyon sok támpontot adhatnak az elhangzottak. Megtudhatják, milyen lehetőségeik vannak, milyen gazdasági környezet veszi őket körül. És persze a tanároknak is hasznos a mai nap, hiszen mi vagyunk azok, akik irányt mutathatunk a fiataloknak, ha már van valamilyen elképzelésük, hogy merre szeretnének elindulni.


Az esemény Dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármesterének előadásával folytatódott, aki elmondta, fontos cél volt megvalósítani azt, hogy olyan 21. századi munkahelyeket hozzanak létre, amelyek a fiatal tanulók érdekeit is figyelembe véve kellemes környezet alakítanak ki számukra. – Ehhez 2014 és 2020 között a fókuszban az szerepelt, hogy új ipari parkokat hozzon létre a város. A sikeres városfejlesztés alapja a jól átgondolt stratégia. A 2020-as években pedig most már arra helyeződik a hangsúly, hogy ne csak munkahelyek jöjjenek létre, hanem hogy a lakók szeressenek is itt élni. Kiemelte, nem csak a gazdaságfejlesztés a fontos, hanem az is, hogy jövőképet lássanak a fiatalok maguk előtt. – Kiemelt figyelmet fordít a város a környezetének védelmére, mivel nem füstös iparvárost szeretnénk, hanem azt, hogy Debrecen legyen a kultúra, a zöld
környezet és az élhetőség városa is – fogalmazott. Ennek érdekében különböző programokat valósít meg a város, az alpolgármester említette a kultúra támogatását, a Csokonai Nemzeti Színház felújítását, a Civaqua- programot, a már megvalósult és tervezett napelemparkokat, valamint a fenntartható zöld tömegközlekedésre való törekvést is. Felhívta a figyelmet, hogy a pályakezdő fiatalok számára a város bérlakásprogramot tervez megvalósítani a jövőben.

A program egy vállalati kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, melyek témái közt szerepelt többek között a cégek diákokkal való együttműködése és a duális képzés értékelése, a karrierfejlesztés, a vállalatok szerepe Debrecen gazdaságának fejlesztésében és a diákok elhelyezkedési lehetőségei a város munkaerőpiacán.

A Mechwart Karrierhét további napjain számos lehetősége nyílik a diákoknak, hogy ötleteket és motivációt gyűjtsenek leendő karrierjük kapcsán. A témahéten vállalatok képviselői érkeznek az iskolába, hogy rálátást adjanak a munkalehetőségekre, és a tanulók is ellátogathatnak több vállalathoz is. Érkeznek a Debreceni Egyetem képviselői is, továbbtanulási tájékoztatókkal, de szülői értekezlet is szervezett az iskola, ahol a BMW munkatársai is szerepet vállalnak.

Osváth Richárd DEAC Vívás

Az utóbbi hetek formáját kell tartaniuk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek