Debrecen
2022-08-26

Környezetvédelemben is az elsők között a debreceni FAG Magyarország

Debrecenben a jövő gazdaságát építjük! A zöld szempontok érvényre juttatásával együtt leszünk versenyképesek és győztesek a 21. században! A város ezzel a díjjal is azt üzeni a világnak, hogy komolyan gondolja a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet.

A Fenntartható Debrecen Díjjal a város azokat a gazdálkodó szervezeteket, intézményeket, munkaközösségeket jutalmazza, amelyek tevékenysége összhangban áll Debrecen azon fenntarthatósági törekvéseivel, mellyel a jövő gazdaságát építjük Debrecenben. Minden egyes odítélt díj – mintegy felkiáltójelként – jelzi, hogy mely jutalmazott cég vagy intézmény szolgál követendő példával a Debrecen, mint zöld város megteremtése felé vezető úton. A komplex környezeti problémák csak rendszerszintű megoldásokkal orvosolhatók, épp emiatt új környezetpolitikát hirdettünk, amellyel a jövő Debrecenét építjük gyermekeinknek – fogalmazott Balázs Ákos a városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester a Fenntartható Debrecen Díjnak az FAG Magyarország Ipari Kft. számára való átadásán 2022. augusztus 25-én. A Debrecen 2030 program – Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának város- és gazdaságfejlesztési programja – is az új környezetpolitikai célkitűzésekhez igazodik, és megszületett az új városüzemeltetési koncepció is. 2020 óta Zöld Munkacsoport biztosít szakmai hátteret a környezetvédelmi megoldások megvalósításához, továbbá a munkacsoport elősegíti, hogy Debrecen olyan környezetpolitikát folytathasson, amely széles körű társadalmi összefogáson alapszik. A munkacsoport javaslatára elindult a Future of Debrecen nevet viselő mozgalom, amelynek célja olyan megoldás-orientált programok szervezése, amelyet környezetközpontú, összetartó, együtt gondolkodó, a környezetvédelmi problémák helyi szintű megoldására megfelelő tudással és infrastruktúrával rendelkező városi közösséget teremt.

Debrecen dinamikusan fejlődik. Ezt jól mutatja az, hogy Közép-Európa legjelentősebb ipari fejlesztéseinek sora zajlik városunkban. Célunk azonban, hogy mindez fenntarthatóan valósuljon meg éppen ezért tiszta energián alapuló gazdaságot építünk. Ahhoz, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság tekintetében közös sikereket érjünk el, a társadalom minden szegmensének egyszerre kell tennie a közös célok eléréséért. Debrecen városa ebből adódóan minden olyan gazdálkodó szervezetet Fenntartható Debrecen Díjjal kíván jutalmazni, amely a város fenntartható törekvéseivel harmóniában áll. A díj jelzi, hogy mely jutalmazott cég vagy vállalkozás szolgál követendő példaként egy zöld város megteremtéséhez vezető úton – mondta Balázs Ákos.

Megjegyezte, a közgyűlés az idei évben is foglalkozott a korábban útjára indított díjjal, amit egy magasabb szintre emelt. – Nagyon sok vállalkozás pályázta már meg ezt a díjat, amit szerettünk volna még rangosabbá tenni. Az idei évben a közgyűlés beemelte a városi elismerések rangjába, a FAG Magyarország már így tudta benyújtani pályázatát, így pedig alkalmassá vált arra, hogy az évente egyszer odaítélendő Fenntartható Debrecen Nagydíjra is érdemes tudjon lenni – tette hozzá az alpolgármester.

Az elmúlt években az Eurings Zrt., az NI Hungary Kft., a Green Drops Farm Kft., a Mamamibolt, az ITK cégcsoport, a Szinorg Universal Zrt., valamint a Szepesi Virágkertészet Kft. részesült Fenntartható Debrecen Díjban.

Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője a díjátadón kiemelte, hogy a fenntarthatóság a vállalati stratégiájuk egyik központi eleme. Hangsúlyozta, a Schaeffler csoport 2040-től klímasemlegesen szeretne működni, amely a teljes ellátási láncukra vonatkozik. – A felmerülő kihívásokkal üzleti partnereinkkel közösen nézünk szembe. Célunk, hogy olyan beszállítói hálózatot építsünk ki, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi és hasonlóan szeretnének tenni a fenntarthatóságért – tette hozzá.

 

 

 

 

 

 

Többen voltak kíváncsiak az idei virágkarneváli hétre, mint valaha

Felismeri az elkövetőt?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek