Debrecen
2022-03-05

Versek és elektronika

Márciusban Debrecenben koncertezik Pátkai Rozina énekesnő, dalszerző, képzőművész.

Az olasz felmenőkkel is rendelkező énekesnő, bossa novát  játszó együttesével vált ismertté, amellyel számos hazai és nemzetközi versenyen ért el sikereket. 2016-ban indult „Minka” elnevezésű projektje, amely az elektronikus zenét és a magyar költészetet ötvözi.

 

Zenei pályája a középiskolában indult, ahol Rakéta néven improvizatív rockot játszó zenekart alapított. Később klasszikus éneket tanult. .

Pátkai Rozina és zenekara különböző formációkban 2010 óta koncertezik rendszeresen Budapesten és vidéken. 2011-től vezeti saját jazz-zenekarát, triójának tagjai Ifj. Tóth István gitárművész és Ávéd János szaxofonos, kortárs zeneszerző. Minka live actjében Bernáthy Zsiga techno zenésszel lép fel. A formáció koncertjein Karcis Gábor médiaművész működik közre rendszeresen. Az EM9O formációban Erdély Miklós verseit zenésíti meg intermédia hallgató osztálytársaival, Bácsi Barnabás gitárossal és Melykó Richárd színész, költővel. 2012 óta kizárólag szabadúszó előadóművészként, dalszerzőként dolgozik.

Tanult és tanított a Magyar Hajnal Énekstúdióban. A zenekar 2013 januárjában, a Művészetek Palotájában  a Jazz Showcase-en kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Kvintettjét a brazil dallamvilág, a modern zenei elemek és improvizációk jellemzik. A zenekar első lemezére az Egyesült Államokban is felfigyeltek, először az Independent Music Awards 2013 Közönségdíját nyerte el albumuk címadó dala, 2014-ben pedig a szakmai zsűri díjával jutalmazták a zenekart. „Minka” zenei projektjét 2016-ban indította útjára.

A „Minka-dalokban” elektronikus zenével ötvözik a klasszikus és kortárs költők megzenésített verseit.

 2001-ben rendezte meg első kiállítását Budapesten, képein londoni utazásait dokumentálta. Az utóbbi években fotókat, rajzokat és grafikákat készít, melyeket „Minka” néven állít ki. A „Minka-rajzokat” 2016-ban mutatta be a Budapest Jazz Clubban, a kiállítást Bán Zsófia írónő nyitotta meg, akivel számos közös daluk született.

2017-ben Debrecenben, Noszvajon, Makón és a Műtárgyak Éjszakáján a Műgyűjtők Házában mutatta be további munkáit. 2017-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia-művész szakos hallgatója.

2018. december 3-án bejelentették, hogy a  A Dal 2019 -be bejutott a Frida című dalával.

 

2022. MÁRCIUS 31., CSÜTÖRTÖK, 20:00

Pátkai Rozina MINKA: Versek és elektronika

Nagyerdei Víztorony

 

“A zavaros őrület egyben marad, és odafigyelő hallgatást megkívánva egy sajátos értelmezésrendszerrel gazdagítja a magyar irodalmat.” - írja az Élet és Irodalom hasábjain Végső Zoltán zenekritikus az első Minka-lemezről, amely 2021 tavaszán jelent meg. Ezt követte ugyanabban az évben a még bátrabb és még formabontóbb Tilos csillagon, amely után már igazán sejteni lehet, hogy Pátkai Rozina ex-bossa nova énekesnő végleg szakított a tradicionális zenei formákkal és műfajokkal: megtalálta saját hangját.
E két emblematikus lemez – a Minka és a Tilos csillagon ősbemutatója ez a koncert, melynek közreműködői a magyar kortárs könnyű- és jazz-zenei élet kiemelkedő egyéniségei, akik nem csak hazánkban, hanem külföldön is egyre ismertebb előadók a Mörk illetve a Modern Art Orchestra zenekarok tagjaiként.
Olykor táncolható, máskor elgondolkodtató zenei fordulatok követik egymást, zajongások és felidézhető dallamfordulatok váltakoznak a legismer-tebb költőink – Weöres Sándor, Pilinszky János, Babits Mihály, Ady Endre, Czóbel Minka, Nemes Nagy Ágnes, Víg Mihály verseivel.

Pátkai Rozina – ének
Ávéd János – szaxofon
ifj. Tóth István – basszusgitár
Dóczi Bence – gitár, szintetizátorok
Fenyvesi Márton - laptop
Szabó Dániel Ferenc – dob
Székács Dániel – VJ

Bízunk a győzelemben

Hulladékmentes bevásárlás a gyakorlatban

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek