Blog
2022-03-05

Hulladékmentes bevásárlás a gyakorlatban

A legtöbb nagyvárosban már léteznek csomagolásmentes boltok, azonban nem kapható minden a kínálatban, illetve nem mindenkinek van lehetősége ott vásárolni.

Nézzük, hogyan tudunk hulladékmentesen vásárolni hétköznap!

A piacon van a legkönnyebb dolgunk. Ha előre jelezzük, hogy nem kérünk zacskót, akkor anélkül is lemérik a vásárolni kívánt terméket. Azonban figyeljünk arra, hogy vigyünk magunkkal egy nagy kosarat vagy nagy méretű bevásárló táskát. A termék lemérése után rögtön tegyük a táskánkba a terméket, zacskó nélkül. A zacskómentes akadály akkor jöhet, ha olyan dolgot szeretnénk vásárolni, ami szétgurul vagy törékeny. 

Az apró zöldségek vagy gyümölcsök vásárlásakor érdemes előre felkészülni és többször használatos tasakot vagy dobozt vinni. Egy organza tasak például, amit egy ajándék csomagolásaként kaptam, évekig kiszolgált. Ráadásul súlya sincsen. Érdemes szétnézni otthon, milyen vászonzsákjaink vannak. Az ügyes kezűek pedig könnyedén varrhatnak a maguknak.

A cekker szatyor újra divatját éli! Jó szolgálatot tehet nyáron dinnyevásárláshoz, de amire aztán igazán bevált számomra, az a saláta cipelése. A cekkerben a nagy salátafej nem nyomódik össze, nem törik meg a levele, és – valljuk be – jól is néz ki.

A piacokon gyakran nem csak zöldséget és gyümölcsöt kapunk, hanem magvakat, hüvelyeseket, esetleg tejterméket. Ha listával megyünk bevásárolni, akkor előre fel tudunk készülni az otthoni tárolóinkkal, így nem ér minket meglepetés, és nem landol a kukában a nem kívánatos csomagolóanyag. Cserébe engedjük meg magunknak, hogy 1-2 tárolóval többet viszünk, hátha vár ránk egy ellenállhatatlan sajtkülönlegesség!

Na, és most jön a trükk! 

Attól, hogy dobozban vásárolunk, még nem szeretnénk többet fizetni a termékért. Ezért a vásárláskor előre jelezzük, hogy hoztunk tárolót, és táráztassuk is le azt. Ez azt jelenti, hogy a mérlegre rakva a kofa a tárázó gombot megnyomva kinullázza a mérleget. Vagyis a doboz súlyát nem számítja bele a súlyba, így nem kell pluszban fizetnünk.

Pékáru esetén már más a helyzet. A pékárukhoz érdemes kenyereszsákot vásárolnunk, aminek speciális PUL vagy TPU bélése van. Ez az anyag ugyanis levegőzni engedi, de kiszáradni nem a kenyeret. Cserébe vízhatlan, tehát a kakaóscsiga után is elég egy vizes szivaccsal egyszerűen kitörölni. 

Ha nem rendelkezünk ilyen speciális kenyereszsákkal, akkor normál textilzsákba is vásárolhatunk, vagy akár egy meglevő papírzacskót is használhatunk. A lényeg, hogy otthon úgy tároljuk, hogy ne száradjon ki a pékárunk. Erre akár egy otthoni jénai tál is alkalmas. 

A multikban már nehezebb dolgunk van, de nem lehetetlen a küldetés. Bár a pultoknál kevés helyen adják ki saját dobozba az árut, de zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat tudunk venni saját csomagolóanyagba vagy csomagolás nélkül. Ha így teszünk, akkor a boltban található mérlegen a “Nem használok csomagolóanyagot” vagy a “Saját csomagolóanyagba vásárolok” lehetőséget kell választanunk. Az “Újrahasználható tasakkal vásárolok” gombot csak akkor nyomjuk meg, ha az adott üzletben kapható zsákokat használjuk, hiszen azok fix súlyát nem számolja a mérleg. 

Ha nincs lehetőségünk csomagolásmentesen megvásárolni a terméket, akkor figyeljünk arra, hogy a csomagolás lehetőleg papír vagy újrahasznosítható, esetleg többször használható anyag legyen. 

Ne felejtsd el, sok kicsi sokra megy! Egy kis rutin, és egy idő után már nem fogod otthon hagyni a szütyőidet!

Forrás: futureofdebrecen.hu

Versek és elektronika

Preppermozgalom

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek