Café
2021-08-19

Kárpátaljáról, Erdélyből és Kínából is érkeztek művészek Tiszafüredre

Tiszafüredre látogatott a Hortobágyi Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep. Az idei nyári alkotótábor részeként került sor arra a tiszafüredi alkotói napra, amikor a művészek ellátogattak Tiszafüredre és a Tisza-tóra.

Az augusztus 19-i eseményen, ahol az alkotói folyamatba is betekinthettek az érdeklődők H. Csongrády Márta, az egyesület elnöke-művészeti vezetője elmondta, nagy örömmel érkeztek a nemzetközi művésztelep résztvevői Tiszafüredre. A képzőművész hozzátette, hogy az egyesület nagy gondot fordít a kapcsolatépítésre és a célkitűzések között szerepel, hogy minden eszközzel segítsék a határon túli magyar festők hazai művésztelepi részvételét és cserekiállítások megvalósulását, valamint a fiatal művészek tárlatokon való bemutatkozását. Elmondta, hogy a mostani alkotótáborba ennek megfelelően a magyarországi településeken túl Kárpátaljáról, Erdélyből és Kínából érkeztek művészek, akik a hajdani hortobágyi plein air festők mintájára dolgoznak a Hortobágyon, illetve a Tisza-tónál.  

Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a község büszke arra, hogy immáron 1928 óta otthona lehet a művésztelepnek. A Titi Éva Faluházban kialakított kollektív műteremben nem csak alkothatnak a képzőművészek, hanem itt kapnak helyet a záró-és állandó kiállítások is.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere kiemelte, hogy a Tisza-tó fővárosa kulturális értékeire és hagyományaira büszke város és minden olyan kezdeményezést, amely tovább gazdagítja a település kulturális életét örömmel fogadnak be. Elmondta, hogy a Debrecen-Hortobágy-Tiszafüred turisztikai desztináció, amelyet a magyar kormány is támogat, egy sikeres és dinamikusan fejlődő projekt, amelynek köszönhetően egyre több turista keresi fel Debrecenből a Hortobágyot és a Tisza-tavat. A városvezető bejelentette, hogy a Hortobágyi Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep Egyesület zárókiállítását - amelyet először augusztus 25-én a hortobágyi Titi Éva Faluházban mutatnak be - egy későbbi időpontban szívesen hívják meg ide is, annak érdekében, hogy az itt élők is megnézhessék, milyen alkotások születtek a tiszafüredi alkotónap hatására.

 

A Hortobágyi Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep augusztus 20-án a Debreceni Virágkarneválon mutatkozik be, ahol a Medgyessy sétányon Virágzás - Műterem szabadban című festészeten vesznek részt. 

 

Új igazgató az Asszisztált Reprodukciós Centrumban

Ön kiket tart érdemesnek debreceni városi díjakra?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek