Café
2021-02-06

Online Filmszüret

Az Apolló mozi kiemelt rendezvénye, az évente visszatérő Magyar Filmszüret következő, hatodik alkalma sajnos a körülményekre való tekintettel nem kerülhetett megrendezésre. A 6. Magyar Filmszüret várhatóan 2022-ben lesz megtartva, grandiózus, két évet felölelő magyar filmes tartalommal, alkotókkal, közönségtalálkozókkal!

Addig is itt az 5 és feledik Magyar Filmszüretet, amely más, amely kisebb, ám mégis egy dícséretre méltó gesztus a szervezők részéről. Az online térben követhető eseménysorozat egy hónapig tart, és a megvalósításhoz segítségül hívják a legnépszerűbb online streaming szolgáltatót, a Netflixet is!

Fejér Tamás az Apolló Mozi vezetőjét kérdeztük az eseményről.  

 Más formában tehát, de mégis lesz idén is Filmszüret. Mire számíthatnak a film szerelmesei?

Nagyjából az Apolló mozi tavaszi, közös online filmnézése és közös kibeszélése ismétlődik meg. A leglényegesebb különbség, hogy ezúttal az elmaradt Filmszüret okán tesszük mindezt, illetve az, hogy a filmeket nem a mozi Youtube csatornáján, hanem a Netflix oldalán lehet megtekinteni. Ennek is van oka, mégpedig az, hogy kifogytunk a legálisan és ingyenesen online vetíthető filmekből, ezért alternatív megoldást kellett találni. 

 Milyen tematika alapján választottátok ki a bemutandó filmeket?

Miután eldőlt, hogy a Netflixet fogjuk segítségül hívni a projekthez, így az volt a tematika, hogy az oldalon fent lévő magyar filmekből azoknak csinálunk eseményt, amelyekhez meg tudunk szólaltatni alkotót vagy szakmailag kötődő személyeket. Azért így is boldog vagyok, mert sikerült nagyon színes programot összeeszkábálni a korlátozott lehetőségekből.

 Jövőre 2022-ben gondolom már nem online formában tervezitek a 6-ik Filmszüretet?

Az online tevékenység és a mozi számomra nem könnyen egyeztethető össze.Most nyilván nincs más lehetőségünk, vagyis úgy jutunk el a nézőinkhez, ahogy tudunk. Ha visszaáll a régi világrend, a mozi is visszatér régi jó szokásaihoz, a személyes találkozásokhoz és a kikapcsolt vagy lenémított telefonokhoz.

 

A program:

Február 12. péntek – 19:00
Poligamy (12) magyar romantikus vígjáték, 85 perc, 2009 (megtekinthető: Netflix)
A film után beszélgetés élőben Orosz Dénes rendezővel a mozi Facebook oldalán. Kérdező: Fejér Tamás, filmszínház vezető

Február 18. csütörtök – 18:30
Hurok (16) magyar thriller, 95 perc, 2016 (megtekinthető: Netflix)
A film után beszélgetés élőben Madarász Isti rendezővel a mozi Facebook oldalán. Kérdező: Fejér Tamás, filmszínház vezető

Február 25. csütörtök – 18:00
Pieces of a Woman (16) kanadai-magyar-amerikai filmdráma, 126 perc, 2020 (megtekinthető: Netflix)
A film után beszélgetés élőben Singer Magdolna író, gyásztanácsadóval és Palotai Erzsébet festőművész, tanárral a mozi Facebook oldalán.

Március 3. szerda – 18:30
BÚÉK (16) magyar vígjáték, dráma, 104 perc, 2018 (megtekinthető: Netflix)
A film után beszélgetés Goda Krisztina rendezővel élőben a mozi Facebook oldalán. Kérdező: Szénási Miklós író, újságíró.

Március 10. szerda – 19:00
1945 (12) magyar dráma, 91 perc, 2017 (megtekinthető: Netflix)
A film után beszélgetés Török Ferenc rendezővel élőben a mozi Facebook oldalán. Kérdező: Heller Zsolt esszéista, folkesztéta.

A korábban bezárt falusi kisboltok újranyitását ösztönözné a kormány

Elhunyt Siklósi Örs, az AWS énekese

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek