Belföld
2021-04-08

Ismét nőtt az ipari termelés februárban

Idén februárban a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján az ipari kibocsátás 3,9 százalékkal emelkedett. A Gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedéseinek köszönhetően az ipari termelés már februárban növekedésnek indult.

,,A kormány a járvány harmadik hullámában is kiemelten fontosnak tartja a vállalkozások megerősítését, bértámogatásokkal és beruházásösztönző támogatásokkal segíti őket, így például egy új programban a falun működő kis cégek 25 milliárd forintra pályázhatnak majd, ami megkönnyíti számukra a járvány okozta válság utáni újraindulást."

Az ágazati bértámogatást eddig több mint 155 ezer munkavállaló után igényeltek, a megítélt támogatások 99 százaléka - mintegy 62 milliárd forint - már meg is érkezett a vállalkozások számláira és ezt a segítséget az áprilisi bérekhez is biztosítja a kormány.
 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentését felidézve az ITM kiemelte, hogy szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás februárban az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt, ugyanakkor a legjelentősebb súlyú járműgyártás nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.
A közlemény hangsúlyozza: bizakodásra ad azonban okot, hogy a járműipar gyengébb teljesítményének okai nem a hazai gyártók megrendelés-állományának vagy versenyképességének hiányában, hanem az országon kívüli ellátási láncban megmutatkozó átmeneti nehézségekben keresendők.

A Debreceni Állatkertbe új, különleges pálmaházi lakók érkeztek

Kulturális interferenciák

MTI

Szerző
Hasonló cikkek