Backstage
2024-01-17

Felsőfokú végzettséget nyújtó könnyűzenei képzés indul a Miskolci Egyetemen

Szeptemberben indul a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem (ME) közös kortárs könnyűzenei alapképzése, amelyre február 15-ig jelentkezhetnek az ének, basszusgitár, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek szakirányok iránt érdeklődők.

Az intézményi könnyűzenei képzés indulását Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, valamint Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón. A most létrejövő akadémia célja, hogy a hazai könnyűzenei oktatást nemzetközileg is elfogadott szintre emelje, de a PEMA intézményében kap helyet a Petőfi Kulturális Ügynökség tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programja is.

Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökég vezérigazgatója kiemelte, hogy az egyik tételmondata szerint a magyarok elsődleges kultúrája évtizedek óta az, amit ma popkultúrának nevezünk, és hogy ennek saját karaktere van. Már a beatkorszak kezdetén

AZ ILLÉS HOZZÁADOTT ÉRTÉKKÉNT OLYAN SZÍNT HOZOTT BE A KÖNNYŰZENÉBE, AMI SAJÁT KULTÚRÁVÁ FORMÁLTA A BEATZENÉT.

Az igazán jó magyar alkotók és előadók azóta sem tértek le erről az útról. Ennek a saját karakterű zenei kultúrának volt az egyik legnagyobbja Póka Egon.

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy pár évtizedes késéssel a Póka Egon által megálmodott intézményben „nem középiskolás fokon" taníttassuk a magyar zene legtehetségesebbjeit azért, hogy „egész népünket" taníthassák. Másfelől stratégiai fontosságú, hogy legyen kiemelkedő minőségű saját kultúránk annak céljából, hogy versenyképesek lehessünk a mindent felemésztő globális szórakoztatóiparban. Meg hogy egyáltalán megmaradjunk annak, akik voltunk, akik vagyunk és akik akarunk lenni."

A sajtótájékoztatón Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta:

"A Miskolci Egyetem színes képzési palettával rendelkező tudományegyetem, a reáliákhoz vonzódó diákok éppúgy megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő szakokat, mint a humán beállítottságúak. A nyolc kar közül az egyik, a Bartók Béla Zeneművészeti Kar pedig a leendő előadóművészeket és zenetanárokat képzi. 2024 szeptemberétől már nemcsak komolyzenei képzéssel várjuk a jelentkezőket, hanem elindul a könnyűzene alapszak (BA) is intézményünkben. Nagy utat tettünk meg idáig, nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy rektorként részese lehetek ennek a nagyszerű történetnek."

Az eseményen a hazai zenészvilág ikonikus előadói, Kovács Kati, Tátrai Tibor, Ferenczi György is részt vett.

A Póka Egon Művészeti Akadémián (PEMA) 2024 szeptemberében indul el a kortárs könnyűzene BA-képzés nyolc szakirányon (basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és ének). Az alapszak 2023-ban kapta meg a felsőoktatási akkreditációt, és az intézmény a Miskolci Egyetemmel együttműködésben jön létre. A képzés a tervek szerint Budapesten, a Hajógyári-szigeten indul idén szeptemberben. A Kortárs Könnyűzene Alapképzési Szak akkreditációs anyagának kidolgozásában a hazai könnyűzenei élet összes területének szakemberei, a kapcsolódó társterületek szakértői, valamint az iparág elismert szerepelői vettek részt.

Az iskola oktatói között olyan elismert és népszerű alkotók szerepelnek, mint Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel és Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres Mónika is. A diákok a 2024 szeptemberében induló szakra február 15-ig adhatják be jelentkezésüket, a felvételivel kapcsolatos részletes információk a felvi.hu-n, vagy a Miskolci Egyetem honlapján találhatók.

 

Középfokú könnyűzenei képzést jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdió biztosít. Az intézményt zenésztársaival 1996-ban Póka Egon Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző alapította, és amely a hazai zenészszakma alma materévé vált az elmúlt 25 évben. Sok év szakmai tapasztalat, külföldi együttműködések és visszajelzések alapján erősödött meg az igény egy felsőfokú oktatási intézmény létrehozására, amelynek alapjait Póka Egon és lánya, Szakadáti-Póka Vanessza rakta le.

AZ OKTATÁS MELLETT AZ AKADÉMIA CÉLKITŰZÉSEI KÖZÖTT SZEREPEL A MAGYAR MŰVÉSZETI PRODUKCIÓK LÉTREHOZÁSÁNAK TÁMOGATÁSA – AZ ALAPOKTÓL EGÉSZEN A KÉSZ PRODUKCIÓK NÉPSZERŰSÍTÉSÉHEZ NYÚJTOTT SEGÍTSÉGIG.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a képzési központba helyezi a tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programját, és valódi „zeneművészbázist" (alumni klubot) hoz létre, amely folyamatos lehetőséget biztosít a továbbképzéseken, kurzusokon és szakmai találkozókon való részvételre. Az intézmény ugyanakkor új kulturális és rendezvénytér, valamint összművészeti alkotóműhely számára is helyet nyújt majd.

Az intézmény megalapításának történetéről és szerepéről kérdeztük videóinterjúnkban a Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási igazgatóját, Szakadáti-Póka Vanesszát, valamint a leendő oktatók közül Tátrai Tibort, Szebényi Dánielt, Szabolcsi Bencét és Szakadáti Mátyást:

A végén úszott el a Rába-parti parti

Férfi Roamer órák, amelyek generációról generációra szállhatnak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek