Backstage
2023-07-26

Till Lindemann: „Ne higgyetek a rossznyelveknek”

A Rammstein énekese a fenti szavakkal zárta a zenekar berlini koncertjét.

Két nagysikerű budapesti fellépése után a berlini Olympiastadionban adott három teltházas koncertet a Rammstein. A zenekart azonban „színpad helyett bíróság elé!” molinókkal tüntető tömeg is várta a városban, egy, a koncertek lemondását követelő online petícióhoz pedig július eleje óta több, mint 70 000 aláírás gyűlt össze.  

A harmadik koncert végén Lindemann köszönetet mondott a rajongóknak: "Háromszor a városunkban, háromszor Berlinben. Köszönöm, hogy itt voltatok." Majd hozzátette: "Mindig jusson eszetekbe: a rossznyelveknek hinni nem szabad, az igazságra úgyis fény derül."

258149c708e4a6e8fb8a62a718fec7f7,6260c546 (992×558)

Ez volt az első alkalom, hogy Lindemann nyíltan reflektált az ellene felhozott vádakra – bár dalokba rejtett üzeneteken keresztült korábban is megszólította már figyelmes rajongóit és kritikusait. Előfordult például, hogy az Ich will "Wir wollen, dass ihr uns alles glaubt" soránál elhallgatott, és hagyta, hogy a közönség énekelje helyette a bizalmukról és támogatásukról biztosító szövegrészt, az Ohne dich "in den Gräben ist es nun still und ohne Leben" soránál a színpad előtti területre, a mára már hírhedtté vált row zero „csendes és élettelen” helyére mutatott, az „Und die Vögel singen nicht mehr“ szavakat Und die Sänger vögeln nicht mehr“-re cserélte, ahogy az Angst Alle haben Angst vorm schwarzen Mann” mumusának szerepét is önmagára öltötte és költötte át egy „Alle haben Angst vor Lindemann” változtatással.

A Rammstein-botrány egyébként újabb fejezettel bővült a napokban: két nő Flake-et, a banda billentyűsét is szexuális visszaéléssel vádolja.

 

 

Iron Maiden

Meghalt Sinéad O'Connor

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek