Backstage
2023-07-24

"Akkoriban nem beszéltünk ilyen dolgokról" - Rob Halford

Rob Halford reakciója arra, hogyan vált úttörővé a műfajban, és lett a metal első meleg ikonja.

A Judas Priest frontembere a 90-es évek végén vállalta fel szexuális orientációját, és lett az első nyíltan meleg metal frontember. A Metal Hammer most felelevenített egy 2000-es évek eleji beszélgetést, amiben Halford visszatekintett arra az időszakra, amikor coming outolt, és az ezzel járó nyomásra.

„Azt hiszem, ez olyasfajta tapasztalat, amin minden meleg srác átmegy – elszigeteltség, és az az érzés, hogy te vagy az egyetlen ember a világon, aki ilyen érzésekkel küzd. Akkoriban nem beszéltünk ilyen dolgokról. Nem beszéltek róla a médiában, szappanoperákban vagy a tévében. Csak a húszas éveim végén éreztem, hogy valójában valami nagyobb dolog része vagyok."

Halford ebből a szempontból is úttörőnek számít a műfajban, és elmondta, hogy örül, hogy segített megtörni a metal körökben dolgozó melegekkel kapcsolatos tévhiteket. „A homoszexualitást még mindig nagyon bigott hozzáállás övezi. Tudom, hogy most már egy kicsit könnyebb, de még mindig nehéz, különösen a heavy metal világában. Bár, ha már itt tartunk, szeretem azt hinni, hogy szétrobbantottam azt a bizonyos mítoszt."

Halford mégsem tekinti magára meleg ikonként – ő egy heavy metal énekes egy zenekarban. „Pusztán csak az, hogy a szexualitásomat a normától eltérőnek tekintik, mindig vonz magával egy kis extra médiaérdeklődést." Az lmbtq médiával azonban nincs semmilyen kapcsolata, árulta el, hozzátéve, hogy szerinte a meleg közösségek is idegenkednek még a heavy metal világától. „Soha nem kerestek meg ilyen jellegű kiadványok, aminek szerintem az az oka, hogy a heavy metalra sokan még mindig úgy tekintenek, mintha valami nagyon macsó, férfias közeg lenne. A meleg média épp ezért a mai napig némi távolságtartással kezeli."

Tavaly, Rock And Roll Hall Of Fame-ben tartott beszédében Halford rámutatott, hogy mi sem bizonyítja jobban a metal közösség nyitottságát, mint az, hogy a rajongók elfogadták a szexualitását.

"Én vagyok a meleg fickó a bandában" - kezdte. "Látjátok, erről szól a heavy metal. Mi magunkat heavy metal közösségnek nevezzük, ami all-inclusive, mindent befogadó, nem számít, hogy milyen a szexuális identitásod, hogy nézel ki, miben hiszel vagy miben nem hiszel. Mindenkit szívesen látunk."

A Judas Priest nemrég fejezte be új, 19. stúdióalbuma felvételét, mely várhatóan jövőre jelenik majd meg, a 2024 tavaszára tervezett turnéjuk legközelebbi állomása jelen állás szerint pedig Bécs lesz.

A zene papját ünnepelték a Nagytemplomban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek