Backstage
2023-05-02

Albumot készít a brit uralkodó koronázásának zenei programjáról a Decca

Albumot készít a brit uralkodó jövő heti koronázásának zenei programjáról és a ceremónián elhangzó beszédekről a Decca.

A lemezkiadó pénteki tájékoztatása szerint a négy óra hosszúságúra tervezett összeállítás digitális változata már a koronázás napján, vagyis jövő szombaton hozzáférhetővé válik, a fizikai formában megjelenő album forgalmazása május 15-én kezdődik. III. Károly király koronázásának - és így az albumnak is - gazdag zenei programja lesz: a ceremónián tizenkét új zenemű, köztük Andrew Lloyd Webber szerzeménye csendül majd fel. Az udvar tájékoztatása szerint a király személyesen adott megbízást a koronázási szertartáson felhangzó, újonnan komponált tizenkét zenemű megalkotására, és ő alakította ki az esemény zenei programját is.

horizontal (1320×742)

Az ünnepi alkalomra született alkotások között hat zenekari szerzemény, öt kórusmű és egy orgonadarab szerepel. A 74 esztendős, vagyis a királlyal egyidős Lord Andrew Lloyd Webber musicalszerző - akinek művei között olyan világsikerek szerepelnek, mint a Macskák vagy Az Operaház fantomja - ezúttal koronázási himnuszt alkotott. Az uralkodó által a koronázás zenei műsorának megalkotásával megbízott zeneszerzők listáján Lloyd Webber mellett szerepel Sarah Class, Nigel Hess, Paul Mealor, Tarik O'Regan, Roxanna Panufnik, Shirley J. Thompson, Judith Weir, Roderick Williams és Debbie Wiseman.

A brit uralkodót és feleségét, Kamillát május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban, kétezer meghívott vendég jelenlétében. A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg hetven évvel ezelőtt, 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly néhai édesanyját is. II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly korábbi trónörökös a brit uralkodó.

Lewis Hamilton

Barba Negra nyár - idén is igazi nagyágyúk jönnek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek