Sport
2022-11-27

Katar 2022: Patai Gergely döntetlenre számít a vasárnap rangadóján

A Debreceni Sportélet örökös tagja, aki jelenleg egy országos sportnapilat újságírója, úgy véli, Japán, Kanada nyer szombaton, a belgák egy pontra lesznek jók, a spanyol-német párharc pedig döntetlennel zárul.

A péntek sem múlt el meglepetés nélkül, bár ez most nem szólt akkorát, mint a japánok németek elleni győzelme. Az esélyesebbnek vélt Tunézia egygólos vereséget szenvedett Ausztráliától. A lengyelek kettőt lőttek a már Rolls-Royce Phantom luxusautókkal megajándékozott szaúdiaknak. Lewandowski megszerezte első világbajnoki találatát. A dánok alaposan megnehezítették a franciák dolgát, ám a gallok Mbappé 86. percben lőtt góljával végül megnyerték a párharcot. A nap legjobban várt párharca sokáig állóháborúra hasonlított, de az argentinok a végén összekapták magukat és legyőzték Mexikót.

Vasárnap újabb párharcokkal folytatódik a világbajnokság, nem túlzás kijelenteni, a labdarúgás szerelmesei a spanyol-német összecsapást várják, mint ahogy a kiváló újságíró is.

Japán – Costa Rica 11.27. 11:00 Ahmad bin Ali Stadion

A tudatos, fokozatos építkezés, az elképesztő csapategység és a németek elleni második félidei játék azt mondatja velem, hogy akár tovább is juthat a japán válogatott az egyik legerősebbnek vélt csoportból. Pontos keresztlabdákkal, hosszú indításokkal néhány húzásból is képesek megbontani riválisuk védelmét a fürge ázsiaiak, de nagy kérdés, mire mennek, ha irányítani kell a játékot, mert Costa Rica ellen várhatóan erre lesz szükség. A közép-amerikaiak biztosan összekapják magukat a spanyoloktól kapott nagy pofon után, ám érzésem szerint így is idejekorán búcsúznak a világbajnokságtól, 2–0-s japán győzelmet várok.

Belgium – Marokkó 11.27. 14:00 al-Thumama Stadion

Egyik válogatott játéka sem győzött meg igazán az első csoportmeccsen, pedig mindkét csapat többre hivatott. A belga aranygenerációnak az idei világbajnokság lehet az utolsó dobása, a fokozott elvárások pedig görcsösséget szülhetnek, míg Marokkó játékosállományát tekintve hiába az egyik legerősebb afrikai csapat, ha három hónappal a vb előtt edzőt vált, majd az új szövetségi kapitány külső nyomásra küldi ki a meghívókat… Ezúttal sem várok csodát a belgáktól, kötve hiszem, hogy a Kanada ellen mutatott védekezéssel megússzák kapott gól nélkül, a marokkóiak szervezett játékkal egy pontra jók lehetnek.

Horvátország – Kanada 11.27. 17:00 Halífa Nemzetközi Stadion

A kanadai válogatott a belgák ellen bizonyította, hogy igenis helye van a vb-n, mi több, a csoportból is továbbjuthat, ha győzelmi kényszerben is hasonlóan felszabadultan futballozik. A helyezkedési hibákat sok mozgással, lendületes játékkal kompenzálják a juharlevelesek, Alphonso Davies személyében pedig egy valódi vezérük is van. Hajlamosak vagyunk túlbecsülni az európai középcsapatokat pusztán azért, mert az amerikaiakkal, ázsiaiakkal, afrikaiakkal szemben hétről hétre látjuk játszani a kerettagokat, de a horvát együttesből már hiányzik a frissesség. Meglepetést érez a szimatom, egygólos kanadai győzelmet tippelek.

Spanyolország – Németország 11.27. 20:00 Al Bayt Stadion

Nagyon vártam már ezt a meccset, aztán éppen az ilyen rangadók szoktak unalomba fulladni… Ezúttal azonban számos érv szól amellett, hogy nem így lesz, a spanyolok ugyanis Costa Rica ellen hét gólt lőve bizonyították, hogy klasszikus center nélkül is hatékonyak elöl, míg a németeknek nincs mit védeniük, a Japán elleni fiaskóval nehéz helyzetbe kerültek. Nem tartom valószínűnek, hogy Németország kétszer egymás után vereséget szenvedjen, már csak azért sem, mert a nyitányon sem játszott rosszul, csak nem használta ki jól az adódó lehetőségeket. Izgalmas mérkőzés lesz, spanyol mezőnyfölénnyel és 1–1-es döntetlennel.

Patai Gergely a végső győztest illetően nem bocsátkozott jóslásokba, de azt elárulta, mely válogatottak esélyesek a világbajnoki trófea elhódítására.

A magyar válogatotton kívül nem tudok más nemzeti csapatért lelkesedni, így ezúttal is csak azért szurkolok, hogy olyan együttes nyerjen, amely az egyenes kieséses szakaszban is felvállalja az őszinte támadófocit. Az esélyesek közül három ilyen válogatottat emelnék ki, a franciát, a brazilt és a spanyolt. Utóbbi úgy kezdte a vb-t, ahogy tanítják, nagyon erős a középpályája és a védelme is, lendületes, szimpatikus, fiatal csapat. Brazíliára sokan mondják, hogy „orrnehéz”, Neymar sérülése sem könnyíti meg a dél-amerikaiak dolgát, de így is a favoritok közé tartoznak. Jó esély mutatkozik a címvédésre is, mert a 2018-as világbajnok francia válogatott magja együtt maradt, a tapasztalt klasszisok és a fiatal titánok jó elegyet alkotnak.

 

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a BUX

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek