Sport
2022-01-06

Csillagos ötös!

Az Alba Fehérvár otthonában is nyerni tudott a DEAC-Tungsram kosárlabdacsapata, így már sorozatban öt győzelemnél tartanak Jorgosz Vovorasz tanítványai. Polyákék a feldobástól kezdve kontrollálták a játékot, így a negyedik negyedben mutatott rövidzárlat ellenére is magabiztos győzelmet arattak.

A sorozatban négy győzelemnél tartó DEAC-ra nagyon komoly erőpróba várt 2022. első megmérettetésén, hiszen az utóbbi időben nagyszerű formába lendülő Alba Fehérvár látta őket vendégül. A hajdúságiaknál Drenovac és Kovács, míg a fehérváriaknál Fakuade nem volt bevethető. A Debreceni Egyetem kezdte jobban a mérkőzést, kihasználva az ellenfél eladott labdáit négy perc után 11-4-re elléptek. Hiába kért időt Matthias Zollner, a cívisvárosiak továbbra is lendületben maradtak, az etap végéhez közeledve pedig Hagins ziccerével kétszámjegyűre nőtt a különbség. A negyed utolsó megmozdulása Stark nevéhez fűződött, de hiába talált be kintről a fehérváriak irányítója, az eredményjelző így is 13-22-t mutatott tíz perc játék után.

Valerio-Bodon gyorsindításával indult a második negyed, s mivel a folytatásban felváltva estek a kosarak, ezért állandósult a tíz pont körüli differencia. Az Alba próbálta gyorsítani a játékot, míg a DEAC igyekezett lassítani azt, de mindkét félnél sok volt a ki nem kényszerített hiba. Vojvoda és Stark kosaraival hétre zárkózott az Alba, de a DEAC türelmes játékkal nem engedte közelebb ellenfelét, Aska duplájával visszaállt a kétszámjegyű fór (27-38). A félidő utolsó perceiben nagyon rákapcsolt a DEAC, Polyák második hárompontosával és Dzseletovics büntetőivel kialakult az addigi legnagyobb különbség (31-45). Hiába jött volna közelebb Stark kettesével a házigazda, Tóth utolsóperces kosarának köszönhetően 14 pontos debreceni vezetéssel mehettek az öltözőbe a csapatok.

A fordulás után Laksa duplájára Thames válaszolt egy szép középtávolival, majd közel háromperces kosárcsend után újra az amerikai hátvéd talált be, de ezúttal már a hárompontos vonalon túlról (35-52).  A negyed derekán Pongó fújt ébresztőt egy hármassal, majd Smith maradt üresen a gyűrű alatt, de mielőtt tízen belülre kerülhettek volna, Dzseletovics is beszórt egy triplát (44-59). A folytatásban is kontrollálta a mérkőzést a DEAC, Kerpel-Fronius távolija után már tizenkilencre hízott a differencia, így hiába hajrázott nagyot az Alba, a harmadik felvonást is Tóth Ádámék nyerték.

Nagy iramban kezdődött az utolsó tíz perc, vendég részről Thames és Dzeletovics is betalált kintről, de Vojvoda kosaraival tartotta a lépést az Alba. Smith kettő plusz egyével zárkózott volna a házigazda, de Hagins emberrel együtt is betalált a sarokból (64-80). Nem adták fel a fehérváriak, Smith további két lepattanót is visszatett faulttal együtt, a hárompontos akcióknak köszönhetően pedig sikerült tízre zárkózniuk. Egy eladott labda után Lukács ziccerének köszönhetően egyszámjegyűre olvadt a debreceni fór, a hazaiak pedig érezhetően kezdtek vérszemet kapni (73-81). Davis kosara után már csak hat volt közte, de Aska a lehető legjobbkor vette kezébe az irányítást, fontos kosarainak köszönhetően pedig két perccel a vége előtt újra megnyugtató előnyhöz juttatta övéit (75-88). Innen már nem volt visszaút, a DEAC-Tungsram sorozatban ötödik mérkőzését is megnyerte, így bizakodva várhatja a szombati Szolnok elleni hazai rangadót.

Alba Fehérvár – DEAC-Tungsram 80-90 (13-22, 20-25, 20-22, 27-21)

Alba: Davis 9, VOJVODA 17, Lukács 8/3, Smith 11, Szabó 2 csere: STARK 15/9, Laksa 4, Pongó 8/6, Omenaka 4, Takács 2.

vezetőedző: Matthias Zollner

DEAC: HAGINS 16/6, THAMES 17/9, Valerio-Bodon 7/3, Dzseletovics 13/6, ASKA 16 csere: Tóth 9, Polyák 10/6, Kerpel-Fronius 2.

vezetőedző: Jorgosz Vovorasz

Jorgosz Vovorasz: Közel negyven percig kontrolláltuk a mérkőzést, szinte végig fegyelmezetten kosárlabdáztunk, így összességében megérdemelt győzelmet arattunk. Az Alba a negyedik negyedben bizonyította, hogy egy nagyon jó csapat, de a kulcspillanatokban megmuttuk, hogy van karakterünk, így sikerült eldönteni a találkozót. Három nap múlva újabb fontos mérkőzés vár ránk, amit szintén nagyon szeretnénk megnyerni, így a következő napokban kiemelten fontos lesz számunkra a regeneráció.

Zöld Követ Egyesület

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek