Sport
2021-03-16

Több világrekord is megdőlhet a tokiói olimpián a cipők miatt

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke szerint az új technológiák segítik a versenyzőket.

Sok világcsúcs megdőlhet a tokiói olimpián az új sportcipők miatt a Nemzetközi Atlétika Szövetség elnöke szerint. Sebastian Coe egy az olimpiai sportágakkal foglalkozó portálon kifejtette, hogy a sportszergyártók kreativitása is hozzájárul majd a világcsúcsok megdöntéséhez.

A cipők forradalmát az egyik legnagyobb amerikai gyártó indította el, a kenyai Eliud Kipchoge 2019-ben ennek a gyártónak a cipőjében futotta le 1 óra 59 perc és 40 másodperc alatt a maratoni távot Bécsben. Az olimpiai és világbajnok atléta a világon elsőként került két óra alá, egy nappal később pedig egy másik kenyai sportoló a nőknél hasonló cipőben döntött világrekordot szintén a maratoni távon.

Az energia-visszanyerés tekintetében ezek a Nike-cipők - amelyeknek vastag, habosított talprészébe hármas szénlemez-merevítést építettek - négy százalékkal javítják a hatékonyságot. A sportági szövetség ezt követően úgy határozott, az utcai viadalokon használt cipők talpa nem lehet vastagabb négy centiméternél, illetve abba nem szabad egynél több merevítőt beágyazni. Tavaly május óta csak olyan cipőben lehet versenyezni, amely négy hónappal korábban már piacra került, így abban az időszakban a nyilvánosság és a riválisok számára is elérhető volt.

Fotó: pixabay.com

10 millió Pfizer vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a gyártóval az EU

Majdnem 1 millió vakcinát lehet felhasználni Magyarországon a következő időszakban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek