MegMinden
2024-04-30

Cica

(azenkutyam.hu)

Miért szeretnek a macskák a porban hemperegni?

A furcsa szokásnak számos oka lehet. Azt is eláruljuk, mikor kell aggódnod amiatt, ha a macska a porban fetreng.

A cicák ébren töltött óráik nagy részét mosakodással töltik. Meglepő hát, ha azt látod, hogy a macska a porban hempereg, miután tisztára nyalta magát. A viselkedésnek azonban van magyarázata – mutatjuk, mi állhat a háttérben.

Figyelmet kér

A macskák általában nem rejtik véka alá, mit szeretnének, és több trükk is van a tarsolyukban arra, hogy felhívják magukra a figyelmet. Az egyik ilyen eszközük a hempergés, amellyel a tudtodra szeretnék adni, hogy egy kis szeretgetést igényelnek. Az pedig pusztán a véletlen műve, ha ilyenkor a legnagyobb kosz kellős közepén vetik a földre magukat, mert éppen az udvart takarítod.

Megjelöli a területét

A cicák számos szagmiriggyel rendelkeznek, például az arcukon, a farkuk tövénél és a mancsaikon. A talajon hempergéssel feromonjaikat át tudják vinni a környezetükre, így egyértelműen jelzik arra tévedő fajtársaiknak, hogy ez a porta bizony az övék.

Örül

A macskák néha hempergéssel fejezik ki, hogy boldogok és teljesen nyugodt állapotban vannak. Általában akkor figyelhető meg náluk, amikor elégedettek és biztonságban érzik magukat. A vadonban például az oroszlánoknál is megfigyelhető ez a viselkedés.

Az eredeti írást itt találja.

Britney

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek