MegMinden
2024-03-03

Nvidia

(raketa.hu)

Öt évre lehetünk az emberszerű mesterséges intelligenciától.

Persze nem mindegy, hogy mit értünk AGI-n, tehát általános mesterséges intelligencia alatt, de Jensen Huang szerint öt év múlva az MI képes lesz átmenni az összes emberi teszten.

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang pénteken a Stanford Egyetemen tartott rendezvényen beszélt arról, hogy az emberi mércéknek megfelelni képes általános mesterséges intelligencia (AGI) megjelenése alig öt év múlva várható – írja a Reuters. Huang cége nem csak a világon harmadik legértékesebb a piaci kapitalizáció alapján jelenleg, de élen jár a mesterséges intelligencia chipek gyártásában az olyan platformokhoz, mint az OpenAI ChatGPT-je.

Huang kiemelte, hogy az AGI érkezésének időkerete a definíciójától függ. Pontosabban attól, hogy ha az AGI mércéje az a képesség, hogy sikeres legyen az emberi tesztekben, akkor a megvalósítása valóban a küszöbön állhat. Mint elmondta:

“Ha megadnék egy mesterséges intelligenciának... minden egyes tesztet, amit csak el tudsz képzelni, elkészíted a tesztlistát, és a számítástechnikai ipar elé helyezed, akkor azt hiszem, öt év múlva jól fogunk teljesíteni minden egyes tesztnél.”

Jelenleg a mesterséges intelligencia rendszerek bizonyos területeken már felülmúlhatják az emberi teljesítményt, például a jogi vizsgákon, de akadozik az olyan szűkebb területeken, mint például a gasztroenterológia. Huang jóslata szerint ugyanakkor az elkövetkező öt évben az MI ezeket a kihívásokat is képes lesz legyőzni. Mindazonáltal Huang megjegyezte, hogy az AGI elérése más mércék alapján távolabbra is tolódhat. Ennek lényegi oka, hogy arról még a tudósok is vitatkoznak, hogy pontosan mi jelenti az emberi öntudat lényegét – így pedig, tiszta cél hiányában a mérnöki tervezés is eléggé bonyolulttá válik.

Huang ezen kívül beszélt még további félvezetőgyártó üzemek létesítésének a szükségességéről az MI növekedése érdekében – mindez egybecseng Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatójának szavaival, aki szerint több infrastruktúrára lenne szükség. Miközben azonban jogosnak ismerte el ezt az igényt, Huang arra is rámutatott, hogy az MI-algoritmusok és a feldolgozási hatékonyság is fejlődni fog, és nem reked meg a mai szinten:

“Több gyárra lesz szükségünk. Ne feledje azonban, hogy az algoritmusokat és az (MI) számítási kapacitását is óriási mértékben fejlesztjük az idő múlásával. Nem arról van szó, hogy azért lesz akkora a kereslet, mert a számítástechnika hatékonysága olyan lesz, mint ma. 10 év alatt milliószorosára fejlesztjük a számítási kapacitást.”

Az eredeti írást itt találja.

Remek tavaszi nyitány

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek