MegMinden
2024-02-02

Öntözés

(agroinform.hu)

A klímaváltozás eldöntötte a kérdést.

A klímaváltozás eldöntötte a kérdést. A szőlőt is öntözni kell.

Milyen módszerekkel vizsgálható a szőlő aktuális vízigénye?

PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2023-ban Szenzor alapú szárazságstressz vizsgálatok a szőlőtermesztésben címmel Dr. Bodor-Pesti Péter a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének egyetemi docense tartott előadást.

Bevezetőjében elmondta, hogy a kutatási fázisban lévő, ismertetett módszerek célja, hogy az öntözéshez, öntözés programozáshoz döntéstámogatást tudjanak nyújtani kifejezetten szőlőültetvényekben.

Kitért arra, hogy a szőlő öntözésének problémáját egyrészt abból fakad, hogy a 22 magyar borvidék teljesen eltérő ökológiai adottságokkal rendelkezik, másrészt a nagyszámú, eltérő igényű szőlőfajta van ezeken a borvidékeken. Mindezek mellett az alanyok ugyancsak eltérő szárazságsterssz-tűréssel bírnak. További nehézséget jelent, hogy a külföldi termesztési technológiákat, tapasztalatokat nem lehet automatikusan adaptálni a hazai ültetvényeken.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szőlőben a vízhiány azon kívül, hogy az adott évben visszafogja a levélfelületet és a bogyónövekedést, kihat a következő évek teljesítményére is a rügydifferenciálódáson és a növény kondícióján keresztül.

Az eredeti írást itt találja.

A Kispál és a Borz klubturnéra indul

Fekete Lyuk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek