MegMinden
2024-01-08

ChatGPT

(intelligencica.blog.hu)

A mesterséges intelligencia megmondja nekünk, hogyan alkalmazkodjunk hozzá.

A generatív mesterséges intelligencia itt dörömböl ajtónkon, van aki használja, van aki ismerkedik vele, de legtöbben még ódzkodnak tőle.  Egy biztos, a mesterséges intelligencia világa már kialakult és mi vagyunk azok, akiknek alkalmazkodnia kell ehhez az új világhoz.

Hihetetlennek tűnhet, de ma már olyan korban élünk, amikor percek alatt létrehozhatunk egy jól megírt blogbejegyzést a vállalkozásunk népszerűsítésére, tervezhetünk hozzá néhány egyedi grafikát, generálhatunk egy szép háttérzenét a podcastunkhoz és összeállíthatunk néhány frappáns közösségi média posztot mindezek népszerűsítésére. Mindezt a generatív mesterséges intelligenciának köszönhetjük. Ez a mesterséges intelligencia egy olyan fajtája, aminek az emberek utasításokat adva új tartalom, például szöveg, kép, videó, hang és egyéb tartalmakat képes létrehozni.

De hogyan is működik mindez? Amikor egy mesterséges intelligenciát létrehoznak, rengeteg adatot kap feldolgozásra, mondhatjuk megtanulásra: szövegeket, képeket, hangfelvételeket, sőt még programok kódjait is. A bevitt adatok fajtája attól függ, hogy milyen típusú mesterséges intelligenciát akarnak a fejlesztők képezni, de a mesterséges intelligencia tanítása minden esetben hatalmas mennyiségű információ bevitelével jár.

Miután a mesterséges intelligencia modellt betanították, az emberek utasításokat adhatnak arra, hogy készítsen valami újat, gyakran egy rövid mondat formájában, az úgynevezett prompt megírásával. A mesterséges intelligencia ezután megpróbál létrehozni egy újszerű alkotást, egy képet, egy szöveget, egy hang- vagy videofelvételt, és ha jól csinálja, akkor az eredmény tényleg azt tükrözi, amit kértünk tőle, legyen az egy realisztikus fotó, egy szürreális kép egy robotról, egy vers vagy egy programkód.

Nézzünk egy példát a képalapú generatív mesterséges intelligenciára. Ha egy mesterséges intelligencia modellt több ezer lóról készült képpel tanítanak be, és a fejlesztők megtanítják arra, hogy minden egyes kép egy ló, akkor végül megtanulja, hogyan kell kinéznie egy lónak. Aztán amikor valaki megkéri arra, hogy hozzon létre egy lovat, egy teljesen hitelesnek tűnő, egyedi képet generál egy olyan lóról, amely valójában nem is létezik. Ez már önmagában is nagyon szép, de ezt még lehet fokozni. Kérjünk valami bonyolultabbat a mesterséges intelligenciánktól: generálj egy kék lovat, amely a sötétben, telihold alatt átkel egy folyón, Van Gogh stílusában. És a kép tényleg elkészül, meglepően pontos módon rezonálva eredeti akaratunkra. Ez elég vadul hangzik, nemde?

A dolgok hasonlóan működnek a szövegalapú generatív mesterséges intelligencia esetében is. Vegyük például a ChatGPT-t, amelyet az internetről származó, emberek által írt szövegek hatalmas adathalmazán képeztek ki. Amikor egy személy utasítást ad egy bizonyos fajta szöveg előállítására, akkor a ChatGPT a megadott adatokon megtanult mintákat és összefüggéseket használja fel egy egyedi szöveges válasz generálásához. 

Sok izgalmas lehetőséget tartogat ez a technológia. A kreatív szakemberek már most is használnak képgeneráló eszközöket ötletelésre. A szakemberek szöveggeneráló eszközöket használnak munkájuk egyszerűsítéséhez és meggyorsításához. A kommunikációs kihívásokkal küzdő emberek pedig arra használják ezeket az eszközöket, hogy segítsenek nekik leküzdeni problémáikat. Ugyanakkor vannak, akik félnek és szkeptikusak ezzel a technológiával kapcsolatban.

Egyesek attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia által készített, valósnak ható hamisítványok egész tömegeket téveszthetnek meg, vagy hogy a hagyományosan emberek által végzett munkák megváltozhatnak vagy teljesen meg is szűnhetnek. Vannak etikai aggályok és a szerzői jogokkal kapcsolatos kérdések is. Nos, pozitív, negatív és a kettő között, ezek a reakciók mind jogosak. Ez a technológia gyorsan fejlődik, és mindannyian együtt ülünk ezen a gyorsuló expressz vonaton. De mindannyiunknak van beleszólása abba, hogy hová vezet ez az út, mert végül is ahhoz, hogy a generatív mesterséges intelligenciát hatékonyan lehessen használni, az embereket is be kell vonni.

Emberekre van szükség a mesterséges intelligencia betanításához, és értékes visszajelzésekkel kell ellátni azt a pontosság javításához és fenntartásához. Emberekre van szükség a jó kérések létrehozásához, és emberekre van szükség az eredmények átgondolt ellenőrzéséhez, elemzéséhez és szerkesztéséhez. Igen, a generatív mesterséges intelligencia minden bizonnyal sokunk életét és munkáját meg fogja változtatni, de az emberiség kollektív szikráját nem szabad alábecsülnünk. Okos, kreatív, együttműködő emberekre van szükségünk ahhoz, hogy mindez működjön.

És itt jön be az átlagember is a képbe. Ne legyünk restek és használjuk a mszéles körben kínált mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségeket, ismerjük meg a lehetőségeket. Hozzunk létre egy ingyenes OpenAI-fiókot, próbáljuk ki a ChatGPT-t, a DALL-E 2-t és más nagy teljesítményű generatív AI-eszközöket, és legyünk része annak a generációnak, amelyik segít bevezetni ezt a technológiát az emberiség történetének következő fejezetébe.

Az eredeti írást itt találja.

Vérdíj

Taylor Swift

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek