MegMinden
2023-12-26

Jogsi

(vezess.hu)

Új funkciót kapnak a jogosítványok.

Kétélű fegyverré válhatnak a brit jogosítványok, ha valóban életbe lép a kormány törvényjavaslata. Máris aggódnak a kilátásba helyzett változás miatt.

A brit konzervatív kormány által benyújtott, új büntetőjogi törvénytervezet értelmében a rendőrség arcfelismerő programjába a jogosítványokon szereplő fényképek is bekerülnének. Ennek értelmében a hatóságok 50 millió, a legtöbb esetben büntetlen előéletű járművezető fényképéhez férhetnek hozzá az adatbázisban, miközben ehhez az állampolgárok nem adták a beleegyezésüket – számolt be a hírről a Guardian.

Önmagában a technológia nem új keletű, azt ugyanis már jó ideje használják a nemzetközi repülőtereken, mégis aggályokat vet fel a magánélet védelmével, a diszkriminációval és a békés tiltakozáshoz való joggal kapcsolatban.

Az új törvényjavaslat tehát arra adna felhatalmazást, hogy a rendszer egy személy biometrikus adatait – például egy, a biztonsági kamerák által készített képen – összehasonlítsa a vezetői engedélyben feltüntetett adatokkal. Az ismert bűnözők esetében már eddig is alkalmazták az eljárást, a mostani törvénymódosítás ennek lehetőségét terjesztené ki a törvénytisztelő állampolgárokra.

Egyelőre homályosan fogalmaz a tervezett változtatásokkal kapcsolatban a javaslat, de több, az újság által megkérdezett szakértő is úgy látja, „csúszós lejtőn” indult el ezzel a lépéssel a brit kormány. A brit belügyminisztérium erre úgy reagált, hogy a törvényjavaslat 21. cikkelye nem biztosító automatikus hozzáférést a bűnüldöző szervek számára a jogosítványokhoz rendelt képfelvételekhez.

Az eredeti írást itt találja.

Az óriás visszavág!

Csaknem 1200 kilométeren van készültség, a Duna Budapestnél csütörtökön tetőzik

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek