MegMinden
2023-12-15

Parkolás

(totalcar.hu)

Parkolhatsz ingyen a saját kapud előtt?

A saját kapubeállód és a garázsod kapuja előtti közterület valójában magánparkoló? Ilyet persze nem mond a jog, de ha alaposabban átrágjuk a szabályokat, akkor könnyen erre a következtetésre juthatunk.

tilosban várakozó járművek pótdíjazásának problematikáját meg lehet közelíteni életszerű oldalról is. Olvasóink is ezt teszik, hiszen őket sokkal jobban érdekli az ingyenes parkolás lehetősége annál, hogy melyik önkormányzat hogyan értelmezi a jogszabályi felhatalmazásokat. 

Olvasónk, Zalán arra kíváncsi, hogy a közterületen lévő útra nyíló garázsának ajtajában letámaszthatja-e a kocsit?

Tisztelt Totalcar!

A saját kapu előtt állás ügyében nekem inkább az lenne a kérdésem, hogy az, ha valakinek van egy kapu vagy garázs bejárója (vagy ami annak néz ki), akkor neki jár hozzá egy dedikáltan az ő kizárólagos használatára fenntartott köztéri parkoló hely is?

Köszönettel: Zalán

Ez egy radikálisan egyszerű megközelítés, a rövid válasz pedig a gyakorlatra tekintettel igen lesz akkor is, ha első olvasatra nem logikus. 

Vegyünk egy random garázst a panel földszintjén, ami az útra nyílik. A garázsban nyilván autó áll, egy helyet fizetett, egyet jogosult használni.

CSAKHOGY, A GARÁZS ÖNÁLLÓ INGATLAN.

A KRESZ pedig azt mondja, hogy "Tilos várakozni ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza." Ebből az is következik, hogy ha a tulajdonos hozzájárul, akkor már nem tilos. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy odatámasztja a garázs tulajdonosa a vasat az ajtóba, majd jön a közteres / rendőr, aki észleli a szabálysértést és intézkedik.

Ha tettenérik az épp parkolgató sofőrt, akkor könnyű lesz igazolni a hozzájárulást, hiszen tulajdonosként azt saját magának nyilván megadta, de a személyazonosság és a tulajdonjog igazolása sem lehet probléma. 

ÍGY SE HELYSZÍNI BÍRSÁG, SE FELJELENTÉS NEM LESZ, SE PÉNZ.

Ha a sofőr nincs jelen, a hatóság embere ún. "távollétes" helyszíni bírságot vagy szabálysértési feljelentést oszt ki jutalmul. Ez viszont nem lesz túl hatékony eszköz, mert utólag igazolható a parkolás jogszerűsége és a Szabálysértési törvény 60. §-a alapján akár a felelősséget is hárítani lehet.

Az eredeti írást itt találja.

Egyházi iskolák, közösségek is gyűjtötték az adományokat a Szeretetdobozokba

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek