MegMinden
2023-11-30

Kivétel

(vezess.hu)

Itt szigorúan tilos a biztonsági öv használata!

Van a világon egy hely, ahol nemhogy nem büntetnek meg, ha nem kötöd be az övet, de szigorúan tilos becsatolt övvel közlekedni.

Három észtországi sziget – Saaremaa, Hiiumaa és Vormsi  lakói szó szerint a befagyott tengeren közlekednek, persze nem ész nélkül.

Az első és legfontosabb szabály, hogy a fagyos „autópályán” tilos óránként 30 kilométer/órás sebességgel haladni, a biztonsági övet nem kell bekapcsolni, a kijelölt útról pedig nem tanácsos letérni – ezek a legfontosabb előírások, amelyeket az észtországi gépkocsivezetőknek be kell tartaniuk, ha használni akarják a Balti-tenger jegén kialakított utat.

A jégen 10-25 vagy 40-70 km/órás sebességgel szabad közlekedni, sem gyorsabban, sem lassabban, mert ezeknél a sebességeknél a legalacsonyabb a járművek keltette rezgés. A biztonsági övet pedig azért nem kell bekapcsolni, mert ha a kocsi alatt beszakadna a jég, a legfontosabb, hogy az utasok mielőbb kijussanak a járműből. És két jármű között legalább 250 méternek kell lennie.

Statisztikai adatok szerint egy-egy hétvégén akár 500 autó is használja a 10 kilométeres, biztonságosan kijelölt jégpályát a befagyott Balti-tengeren. Ha vastag a jégréteg, az utak március közepéig is nyitva maradnak az autósok számára. A globális felmelegedésnek köszönhetően ez manapság egyre ritkább.

Az eredeti írást itt találja.

Nyizsnyánszki Anna Eszter

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek