MegMinden
2023-10-17

Vadgesztenye

(greendex.hu)

A vadgesztenye lett az év gyógynövénye.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének 2023-ban.

A vadgesztenye másnéven bokrétafa vagy lógesztenye Észak-Görögországban, Albániában és Macedóniában őshonos lombhullató fa. Természetes előfordulásai szurdokokra, hűvös helyekre korlátozódnak. Nagyjából 5000-9000 darab fa alkotja ezeket a vadon élő állományokat, de sajnos a számuk egyre csökken az erődgazdálkodás és a turizmus miatt.

Európában, köztük Magyarországon is parkokban, közterületen ültetik a vadgesztenyét, azonban az utóbbi években egyre nagyobb gondot okoz a vadgesztenye-aknázómoly. Ez az inváziós kártevő csak következetes vegyszeres kezeléssel tartható kordában – olvasható a Magyar Mezőgazdaság összefoglaló cikkében.

A vadgesztenye termése amellett, hogy a gyerekek kedvenc őszi termése, melyből sok mindent lehet barkácsolni, a népi gyógyászatban is fontos szerepet tölt be. Hagyományosan a magja mellett a levelét, kérgét is felhasználják. A leveléből tea készülhet, melyet a népi gyógyászat köhögés ellen, lázcsillapításra és nyákoldásra használt. Azonban magas szaponin tartalma miatt nem ajánlott a házi készítésű szerek belső alkalmazása, mérgezési tüneteket is okozhat: hányingert, hányást, kiütést vagy hasmenést.

Külsőleg azonban jól használható pattanásos bőr kezelésére. A vadgesztenye kérgét kelések, bőrbántalmak ellen alkalmazták a népi gyógyászatban, sőt, malária ellenes szerként a kínafa kérgét helyettesítették vele. Cseranyag tartalma miatt bőrcserzésre is alkalmas. A vadgesztenye kéregből kivont eszkulin külsőleg összehúzószer, napvédő készítmények alkotórésze, mivel az ártalmas UV-sugárzást elnyeli. Leggyakrabban azonban a magokat használják ma is, főként a reuma és visszér elleni kenőcsökben – olvasható a cikk folytatásában.

Régen a vadgesztenyét lóeleségként és a lovak köhögésének enyhítésére is használták, innen származik a lógesztenye elnevezés (angolul is így hívják: „horse chestnut”). A magból az ipar zsírosolajat, alkoholt, cserzőanyagot, valamint dextrin ragasztóanyagot is előállít, szaponintartalma révén mosószer is készíthető belőle. Szaponintartalma miatt láthatjuk esős időben, hogy a vadgesztenyefák alatt habzanak a pocsolyák, különösen ott, ahol az autók szétlapítják a magokat.

A cikk beszámolója szerint, a vadgesztenye készítmények jellemzően nem okoznak problémát, azonban belsőleges alkalmazásnál emésztőszervi panaszokat (gyomorirritáció, hányinger) írtak le, előbbi gyomorsavnak ellenálló bevonattal ellátott tabletták alkalmazásával megelőzhető. Terhesség és szoptatás során azonban csak kifejezetten indokolt esetben, orvosi javaslatra ajánlott. Gyermekeknek a biztonságosságot alátámasztó adatok híján nem javallott a vadgesztenye kivonatot tartalmazó készítmények alkalmazása.

Az eredeti írást itt találja.

Hajdúszoboszló

Tóth Andi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek