MegMinden
2021-07-20

Irány az ég!

(raketa.hu)

A világ leggazdagabb embere ma felmegy a világűrbe a saját rakétájával

Jeff Bezos a tervek szerint délután 3-kor indul el a New Shepard rakétával, a kilövést a Blue Origin honlapján lehet élőben követni.

Az Amazon alapítója múlt hónapban jelentette be, hogy testvérével, Markkal együtt ott lesznek a New Shepard rakéta első utasai között, amellyel a Blue Origin célja, hogy egy üzletképes vállalkozást építsenek ki olyan (szupergazdag) emberek számára, akik szeretnék elmondani magukról, hogy jártak a világűrben. Az egy hordozórakétából valamint az erre szerelt utaskabinból álló New Shepard ennek jegyében több mint száz kilométeres magasságig emelkedik, így Bezos űrutazásával kapcsolatban még olyan viták sem merülhetnek fel, mint Richard Bransonnál, aki Bezos előtt kilenc nappal érte el a világűr peremét. A Virgin Group alapítója a VSS Unityvel jutott fel 86 kilométeres magasságba, ami ugyan a NASA szerint már a világűrnek számít, azonban a Nemzetközi Űrhajós Szövetség például magasabban, száz kilométernél húzza meg a világűr határát.

Bezos űrutazása nem csak ebben fog jelentősen különbözni Bransonétól, hiszen míg utóbbi egy olyan űrrepülőgéppel hajtotta végre az utazást, amelyet előtte már emberekkel is többször teszteltek, a New Shepardnak ez lesz az első útja, amikor a kabinban emberek is ülnek. Ahogy említettük, Bezost a fivére, Mark fogja elkísérni, rajta kívül pedig a 86 éves Wally Funk és a 18 éves Oliver Daemen fog még helyet foglalni az utasfülkében. Ha a teszt sikeres lesz, ezzel ők válnak a világ legidősebb valamint legfiatalabb emberévé, akik elérték a világűrt. Daemen amúgy elég kalandos módon nyert jogot az utazásra, hiszen a negyedik helyet a Blue Origin egy árverés során osztotta ki, azonban a nyertes, 28 millió dolláros ajánlatot tevő licitáló alig néhány nappal az indulás előtt, "halaszthatatlan teendőkre" hivatkozva lemondta az utazást. A második legmagasabb ajánlatot Daemen apja tette, aki egy holland magántőkealap vezérigazgatója, de amikor megtudta, hogy utazhat, a helyet átadta a fiának.

Az eredeti írást itt találja.

Nigériai csatárt szerződtettünk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek