MegMinden
2023-09-27

Könyvfesztivál

(kultura.hu)

Hollandia, képregények, Petőfi

Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről és könnyűzenéről is.

Az idei Petőfi-bicentenárium programsorozatának részeként készült a Petőfi Kulturális Ügynökség szabadtéri vándorkiállítása Huszonhat év címmel, amely Petőfi Sándor életét mutatja be. A májusban Budapesten debütált – majd egy nagyszabású erdélyi turnén is felállított – kiállítás fókuszában a Petőfihez kapcsolódó fogalmak, idézetek, gondolatok állnak. Az utazó kiállítás hozzá kapcsolódó, főképp diákokat megszólító csapatjátékkal egészül ki, melyet Juhász Anna irodalmár vezet. A kiállítást Asztalos Emese irodalomtörténész, kurátor nyitja meg szeptember 28-án csütörtökön 17.30-kor a Millenáris Parkban. A csapatjáték ugyanitt, szeptember 30-án szombaton lesz 13 órától.

Irodalmi kávéházak – régen és ma

A fesztivál programjai kiemelten foglalkoznak az idén 150 éves Budapesttel. A magyar irodalom és a főváros összefonódásának legjelentősebb terei köztudottan a kávéházak voltak – a kerekasztal-beszélgetés során pedig kiderül, hogy ezt a szellemtörténeti hagyatékot hogyan igyekeznek a mai kávéházak továbbvinni. Bemutatkozik a Hadik Kávéház, a Magvető Café, az Írók Boltja, a Nyitott Műhely, a Győri Könyvszalon, a Három Holló Kávéház és a Slam Poetry Egyesület is. A kávéházak és szervezetek képviselőit Szegő János irodalmár, szerkesztő kérdezi szeptember 29-én pénteken a Millenáris Osztovits termében 10 órától.

90 perc kortárs román irodalom

Ugyancsak szeptember 29-én déltől a G1 standnál másfél órát szentelnek a kortárs román irodalomnak, amelyen Mihai Radu Contaminare / Átszivárgás című regényének magyar fordítását mutatják be, melyen a szerző, valamint a magyar fordítás készítője, Szőcs Imre beszélgetnek majd. A program másik vendége Horia Gârbea lesz, akinek Bumeráng című verseskönyvéről Nagy Lajos beszélget majd a román költővel.

 

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek