MegMinden
2023-09-24

Levegő

(economx.hu)

Európa lakosságának már csak két százaléka jut tiszta levegőhöz.

Egy vizsgálat szerint az európaiak 98 százaléka rendkívül szennyezett levegőt lélegzik be, ami nagyjából 400 ezer ember halálához vezet évente.

Súlyos közegészségügyi válsággal nézhet szembe Európa, mivel szinte mindenki olyan területen él a kontinensen, ahol a légszennyezés veszélyes mértékeket ölt – derül ki a The Guardian vizsgálatából.

A legmodernebb módszerekkel gyűjtött adatok elemzése szerint szörnyen rossz a levegő Európában:

az emberek 98 százaléka olyan területeken él, ahol a finom részecskék rendkívül káros, a WHO iránymutatásait meghaladó szennyezettségűek.

Csaknem kétharmaduk olyan területen él, ahol a levegő minősége több mint kétszerese a WHO iránymutatásainak.

Észak-Macedóniában a legsúlyosabb a helyzet: az ország lakosságának kétharmada olyan területen él, ahol a WHO iránymutatásához képest négyszer szennyezettebb a levegő, négy területen, köztük Szkopjéban pedig ennél is rosszabb a levegő minősége.

Kelet-Európában jelentősen rosszabb a helyzet, mint Nyugat-Európában. Kivéve Olaszországot, ahol a Pó-völgyben és az ország északi részén található környező területeken élők több mint egyharmada olyan levegőt lélegzik be, amely négyszerese a WHO által a legveszélyesebb szálló porra megadott értéknek.

A WHO jelenlegi iránymutatásai szerint a az úgynevezett PM2,5 éves átlagos koncentrációja nem haladhatja meg az 5 mikrogrammot köbméterenként. Az új elemzés alapján Európa lakosságának mindössze 2 százaléka él ezen a határértéken belül.

Roel Vermeulen, az Utrechti Egyetem környezeti epidemiológia professzora szerint szinte mindenki egészségtelen levegőt lélegzik be Európában.

  • Hét kelet-európai országban - Szerbia, Románia, Albánia, Észak-Macedónia, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország - az iránymutatás kétszeresénél lélegeznek szennyezettebb levegőt;
  • Németországban pedig a lakosság háromnegyede az iránymutatás kétszeresénél;
  • az Egyesült Királyság háromnegyede kétszer rosszabb levegőt szív a megengedhetőnél, egyenegyedük még ennél ennél is mérgezőbbet.

Közel 30 millióan az iránymutatáshoz képest négyszer mérgezőbb levegőt lélegeznek be.

A PM2,5 fő forrásai a közlekedés, az ipar, a háztartások fűtése és a mezőgazdaság. A hatást gyakran aránytalanul nagy mértékben a legszegényebb közösségek érzik.

 

Az eredeti írást itt találja.

Legenda

Az Alkotó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek